In India blijken boeren vaker dan gemiddeld de hand aan zichzelf te slaan. De afgelopen 20 jaar hebben bijna 300.000 boeren een einde aan hun leven gemaakt, meestal door het drinken van pesticiden of door ophanging. Iedere dag maken 41 boeren een einde aan hun leven.

Omvangrijke maar arme sector
De landbouw is een arme sector. In 2012-2913 droeg de landbouw 13,7% bij aan het Indiase BNP. Maar de sector is wel het grootst naar aantal mensen die er in werken. Voor een boer in India is ieder seizoen een gok. Als het weer tegenzit, krijgen ze te maken met woeste regen- of hagelbuien die hun oogst verwoesten, of juist droogte waardoor hun gewassen verschrompelen, waardoor ze met lege handen achterblijven. Dat betekent dat iedere investering zo maar verloren kan gaan. Om zaden, mest, irrigatiemiddelen en andere gereedschappen aan te kunnen schaffen en de salarissen van eventuele werknemers te betalen, moeten boeren bij de banken aankloppen. Hun land geldt als onderpand.

Boerenfamilies van wie bekend is dat zij schulden hebben, worden sociaal buitengesloten. 'Jonge mannen weigeren te trouwen met een meisje uit een familie met schulden omdat ze weten dat ze geen bruidsschat zullen krijgen, en ouders zullen hun dochter nooit met een man uit een met schulden belaste familie laten trouwen die hun leningen niet kunnen afbetalen', schrijft Al Jazeera
Schuldopstapeling
Lokale geldschieters bieden ook hun diensten aan. Zij lenen tegen jaarlijks oplopende rentetarieven, waardoor een zodanige schuldopstapeling kan ontstaan dat boeren volledig afhankelijk worden van een geslaagde oogst om hun leningen af te betalen. Lukt dat niet, loopt hun schuld steeds verder op. Tot de boer geen uitweg meer ziet en er een eind aan maakt.

De regering van president Modi is zich van het probleem bewust en werkt aan nieuw landbouwbeleid. "De hardwerkende boer mag nooit het idee krijgen dat hij er alleen voor staat", citeert Al Jazeera. Maar zijn hervormingsplannen - waaronder een verhoging van de compensatie voor de achterblijvende families - worden met scepsis bezien.

Stoppen met boeren en trouwen
Er zijn ook boeren die voor een minder drastische uitweg kiezen. Iedere dag houden 2.035 boeren op met hun boerenbestaan om iets anders te gaan doen, volgens een studie door NGO Centre for the Study of Developing Societies. Een schokkende 75% van alle boeren zou bereid zijn het boerenbestaan te verruilen voor een betere baan. Het leven als boer loont gewoon niet meer. Boerenfamilies van wie bekend is dat zij schulden hebben, worden sociaal buitengesloten. 'Jonge mannen weigeren te trouwen met een meisje uit een familie met schulden omdat ze weten dat ze geen bruidsschat zullen krijgen, en ouders zullen hun dochter nooit met een man uit een met schulden belaste familie laten trouwen die hun leningen niet kunnen afbetalen', schrijft Al Jazeera. Volgens overheidsbronnen kampt 52% van de boerenfamilies in India met zware schulden. Bij tegenvallende oogsten zullen ze grotendeels verdwijnen.Fotocredits: 'Indian Farmer's Hands', The boseographer
Dit artikel afdrukken