De consument zou er door op het verkeerde been gezet worden en de fruittelers in hun bestaansrecht aangetast. In de campagne wordt een sappige Granny Smith appel getoond waaruit een stapel zwart uitgeslagen (gif)vaten en verdachte rookwolken komen rollen.
Een Parijse rechtbank stelde de organisaties echter in het ongelijk, om de simpele reden dat: "de consument uitstekend op de hoogte is van de gevaren verbonden aan het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw dankzij frequente informatiecampagnes in de media", schrijft L'Obs. Met andere woorden: de campagne van Biocoop vertelt de gemiddelde Fransman niets nieuws.
En om dat nog maar even te illustreren, herhaalt L'Obs de 'algemeen bekende feiten', zoals Biocoop ze meldt: sommige Franse appels zijn meer dan 15 keer met insecticiden bespoten en meer dan 28 keer met fungiciden bewerkt. Niet zo verwonderlijk dat de biologische keten - die zonder bestrijdingsmiddelen te werk gaat - het advies geeft: "Koop alleen onbespoten appels".
Fotocredits: Biocoop
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als alles wat er te koop is op die manier aangeboden wordt Jordi ,dan wordt er ook niet geklaagd, want dan weet men niet beter. Net als de rechte komkommer, de klant weet niet beter, zodra er kromme naast liggen kopen ze die echt niet, als overal alleen maar kromme te koop zijn worden ze wel gekocht.
Mijn ouders hebben het er ook altijd over dat er vroeger weleens een rups of worm(welke was het, die je ik weet het niet eens) in de appels zat en dat stuk beet je er gewoon tussenuit. Ik eet ook aangevreten bladgroente uit mijn tuin, heb enorme last van slakken in mijn palmkool gehad, is nu minder, maar goed wassen en het is gewoon te eten.
Als de consument geen bestrijdingsmiddelen wilt, mijn best, maar dan moeten ze niet klagen dat het duurder is en dat er gaten door vraat in groentes zitten
Astrid, het gaat bij de voeding- en voedselveiligheid autoriteiten om de appel; bij mij om de schil. Dezelfde insteek als het groen van de prei dat gezonder is dan het witte deel. Het witte deel moet voor mij zo klein mogelijk zijn, maar het groen wordt juist intensief bespoten en er bij AH zelfs afgesneden omdat ze anders niet in de standaard AH schappen passen!
(Ik vind niets vanzelfsprekend).
Schillen maakt volgens mij ook niks uit Joep, juist omdat je het zelf al zegt, gif blijft niet buitenop zitten, zolang de boom(plant)ademt neemt ie alles op wat in de lucht, rgene en bodem zit, gif die op de aarde valt wordt met grondwater weer opgenomen. En het zou idd raar zijn als alleen maar in de schil allemaal voedingsstoffen zitten, waarom maakt die boom dan appels en niet schillen?
Appelpitjes zijn ook heel gezond, ja er zit een bepaalde vorm van cyanide in, maar je ozu 100 kilo pitjes moeten eten om er een vergiftiging van te krijgen, schijnt het verhaal te zijn.
Is veel appelschillen eten gezond of toch niet?
Er zijn tal van recepten met appelschillen (zonder de appel dus).
Al die goede stoffen zitten overigens vooral in de schil, dus je kunt je appeltje maar beter niet schillen (Foodlog). Daarom drink ik 's zomers veel appelthee van gedroogde appelschillen, voor mijn gezondheid!....maar begin nu toch te twijfelen.
Omdat de meeste gezonde stofjes in de schil zitten en in de rest van de appel (200gram) ongeveer 2 afgestreken eetlepels aan suikers zit, kan je de rest van de appel net zo goed aan de kippen of de composthoop toevertrouwen.
Verder vraag ik mij af waarom er op iedere appel bij de super een hinderlijke stikker zit die er met het wassen niet afspoelt en vervelend tussen je tanden blijft zitten. Is dat een stille wenk dat de schil als verpakking van de appel wordt gezien en verwijderd dient te worden?
Hoe komt het dat de onbehandelde appels van mijn buurman er veel minder mooi uitzien, ongelijk van grootte zijn en regelmatig doorboord zijn door een ongewenste bewoner, en appels met een BIO stikker niet?
Volgens het Voedingscentrum...
Vraag:
"Ik denk dat ik een appel moet schillen vanwege bestrijdingsmiddelen".
Antwoord:
Niet waar. De risico's van de resten van bestrijdingsmiddelen die op fruit worden gevonden zijn verwaarloosbaar klein.....
(ook als je alleen de schillen eet, vraag ik mij dan af?)
even verder... Bovendien kun je niet alle bestrijdingsmiddelen verwijderen door te schillen, omdat sommige middelen door de schil heen trekken.
(dus toch maar schillen?)
even verder... De Nederlandse overheid heeft diverse maatregelen getroffen om uit te sluiten dat je te veel binnenkrijgt en er wordt streng gecontroleerd door onder andere de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
(de NVWA weet dus precies hoeveel appelschillen nog gezond zijn, maar niemand weet het?)