Het besluit viel in Jacksonville, Florida, na een jarenlange strijd over de vraag of biologisch en bodem los van elkaar mogen worden gehaald.

Met één stem verschil die de meerderheid bepaalde vóór het voorstel om teelt in de volle grond geen eis meer te laten zijn om een product biologisch te mogen noemen, stemde de NOSB voor het voorstel om die koppeling tussen die twee los te laten. Het betekent dat officieel van het Amerikaanse biologische keurmerk USDA Organic voorziene producten voortaan ook uit hypermoderne teelten mogen komen, zonder dat de consument weet of hij sla uit de volle grond of uit een hightech kas koopt. Daardoor kan hij gaan twijfelen. Niet de bodem en het bodemleven bepalen dan meer wat 'biologisch' is, maar door mensen samengestelde mest- en watermixen die ook voor een 'echt' biologisch plantje kunnen zorgen. Wat is dan nog het verschil met gangbare hightech teelten, vragen de tegenstanders van het besluit?

In de praktijk verandert er niets. USDA Organic accepteerde al veel langer dergelijke producten als 'biologisch'. Bodemboeren wilden er echter niet aan en probeerden die mogelijkheid te verbieden door de NSOB die expliciet te laten uitsluiten. Dat is sinds deze week precies andersom uitgepakt.

Net zoals wij, zullen Amerikanen zich bij biologische groenten waarschijnlijk geen hightech hydrocultuur met planten in trays van voedingsoplossing voorstellen. Al evenmin zullen ze zich daarbij aquaponics systemen voorstellen waarin hydrocultuur en aquacultuur of gekweekte vissen en andere waterleven worden ingezet om planten te telen. Het begrip "biologisch" associëren we met een meer traditionele of zelfs romantische visie op gewassen die onder de blote hemel en in de aarde geteeld worden.

Hoewel die associatie de lading allang niet meer dekt omdat er grote biologische monoteelten zijn ontstaan, die het beeld van het romantische gemengde bedrijf met een klein boerderijtje allang hebben verdrongen, vinden de biologische boeren van het eerste uur dat het imago van biologisch om zeep wordt geholpen door regelrechte hightech industriële benaderingen toe te staan. Zij denken dat het hun levenswerk volledig teniet doet. Voor hen was de beslissing van woensdag een diepe emotionele klap, schrijft The New Food Economy.
Dit artikel afdrukken