De redactie selecteert dagelijks een groot aantal berichten die de moeite waard zijn, maar waar we geen eigen nieuws of analyse van kunnen maken. De belangrijkste selectie daaruit presenteren we dagelijks in KORT. De lijst vult zich in de loop van de dag en avond.

Lezers die willen bijdragen aan Foodlog (met de kans op doorplaatsing bij onze contentpartners nu.nl en msn.nl) kunnen hun bijdragen in de reacties plaatsen. Hoe dat in zijn werk gaat, lees je hier. Reageren kan natuurlijk ook. Je kunt refereren aan het artikel (bijvoorbeeld FL 1) en de reactie van iemand anders (bijvoorbeeld #4).

Samen met onze ontwikkelaars van Onstuimig zijn we een definitief format aan het ontwikkelen om zo meer nieuws én jullie nieuws te kunnen brengen aan onze lezers.

In de Media 20 augustus

FL 1. HEINZ KETCHUP GEEN KETCHUP
Volgens het Israëlische ministerie van Volkgezondheid mag Heinz ketchup geen ketchup heten. Heinz bevat namelijk niet genoeg tomatenpuree om volgens de Israëlische regelgeving ketchup te mogen heten. Dat meldt De Telegraaf. De importeur van Heinz lobbyt voor aanpassing van de richtlijnen.

FL 2. VOORGEWASSEN BLADSPINAZIE BEVAT NOG 90% OORSPRONKELIJKE ZIEKTEVERWEKKERS
Wassen blijkt maar 10% van eventueel aanwezige ziekteverwekkers te verwijderen van bladspinazie. De bladstructuur beschermt de bacteriën tijdens het wassen. Na de spoelbeurt besmetten de overlevende bacteriën ook de andere spinazie in de paklijn én de gebruikte machines. Dit verklaart verschillende uitbraken van voedselinfecties, schrijft de Daily Mail.

FL 3. PIEPKLEINE GROEP CONSUMENTEN KOOPT GROOT DEEL NIEUWE PRODUCTEN
Uit onderzoek onder 45 miljoen Amerikaanse consumenten blijkt dat slechts 0,7% van de consumenten 80% van de nieuwe voedingsmiddelen en dranken koopt. Van de consumenten die een nieuw product uitproberen, koopt slechts 11% het nieuwe product na een jaar nog steeds. Dat schrijft FoodNavigator USA.

FL 4. CO2 UITSTOOT CHINA VEEL LAGER DAN GEDACHT
China's CO2 uitstoot lag in 2013 ongeveer 14% lager dan de Chinese overheid had ingeschat. Dat valt vandaag te lezen in Nature. Het gebruik van fossiele brandstoffen ligt hoger dan de schatting, maar de totale emissie blijkt lager. Het voor China positieve verschil zit in de kwaliteit van de kolen die China gebruikt. Westerse berekeningen gingen uit van hoogwaardiger kolen dan China blijkt te gebruiken. Die hebben een hogere uitstoot dan de bruinkool en kolen van nog slechtere kwaliteit waar China energie mee opwekt.
Dit neemt niet weg dat China nog steeds ruimschoots 's werelds grootste uitstoter van CO2 is.

FL 5. DIT TRUCJE MAAKT TOMATEN LEKKERDER
Dompel de tomaten 5 minuten onder in een waterbad van 50 graden en laat ze daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Dit verbetert de smaak van onrijpe tomaten, schrijft De Morgen. Dit proces beschermt de onrijpe tomaten tegen 'koelkwetsuren', het smaakverlies dat optreedt bij koeltransport. Bij rijpe tomaten werkt het trucje niet en heeft een warmwaterbad zelfs een negatief effect.

FL 6. VEGETARIERS ALS PUKKELIGE BLEEKNEUZEN AFGESCHILDERD IN VLEESRECLAME
De Morgen maakt melding van het ongenoegen van vegetariërs in Frankrijk en België over een reclame van vleeswarenmerk Aoste. Een adolescent is het hippie-achtige vegetarisme van zijn ouders zat en wil weleens iets anders. Dat mag. Maar voor die ene keer moet hj dan wel dat goeie merk kiezen. De jongeman en ouders zien er niet echt gezond en nogal buiten de tijd uit.

FL 7. EUROCOMMISSARIS PHIL HOGAN STOICIJNS OVER BOERENPROTESTEN
Eurocommissaris Phil Hogan schreef enkele dagen geleden een opiniestuk in La Tribune. Vilt vatte het samen in het Nederlands: de oplossing van de EU-boerencrisis zal moeten gebeuren met de beproefde recepten. Dat betekent product uit de markt nemen in de nasleep van de Rusland-crisis, export ondersteunen en de ketenwerking verbeteren.
Voor Hogan is de crisis die voor de boeren hoge nood betekent vermoedelijk een vorm van business as usual.

FL 8. MELKPRIJS ZAKT VERDER WEG MAAR KOMT OVER EEN JAAR TERUG
Dat schrijft The Economist op basis van gesprekken met Fonterra, de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant die met zijn lage prijzen inmiddels ook de melkprijs in Nederland bepaalt. Vilt brengt het nieuws in het Nederlands.

FL 9. BIJNA KWART UITZETTINGEN RABOBANK IN VLEES
Dat meldt Boerderij naar aanleiding van halfjaarcijfers die Rabobank vandaag presenteerde. De Rabotop haalde uit naar 'onterecht beleid' jegens de varkenshouderij waar de bank sterk in zit. Extra milieuregels zouden de sector nekken. Nederland is na Denemarken het sterkst afhankelijk van export.

Fotocredits: 'Newsstand', Joe Crawford
Dit artikel afdrukken