Vanaf deze week verkoopt supermarktketen Marqt bladgroenten met kluit, zegt het bedrijf in een persbericht. De groenten zijn milieuvriendelijk geteeld en blijven langer vers.
Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt, een soort 'stadstuinieren in de lucht'. De wasabi rucola, postelein, Chinese broccoli, snijbiet en sla groeien in verticale kolommen en gebruiken voor een kas weinig licht en 95% minder water dan in traditionele teelt. Door de teelt onder kunstlicht in een afgesloten ruimte zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Op speciaal ontwikkelde meststoffen 'zonder chemicaliën' groeien voedzame, gezonde en lekkere groenten, aldus Marqt en Urban Ponics. Dat de wortel er nog aan zit leidt tot een langere versheid en bewaarbaarheid. Dat moet voedselverspilling verminderen.
“Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzame teelt," zegt Gijs Heineke, sourcing manager AGF bij Marqt. "We willen het altijd nóg beter doen, met als gezamenlijk doel de huidige voedselketen te veranderen. Dit is een vernieuwing waar we trots op zijn, want de teeltwijze komt zowel de smaak, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.”
FoodClicks - Marqt komt met verticaal geteelde bladgroenten met kluit | @FoodClicks
Marqt laat de groenten telen in een kassysteem van Urban Ponics uit Venlo. Dat bedrijf heeft een kas ontwikkeld die urban farming met aeroponics mixt, een soort 'stadstuinieren in de lucht'. De wasabi rucola, postelein, Chinese broccoli, snijbiet en sla groeien in verticale kolommen en gebruiken voor een kas weinig licht en 95% minder water dan in traditionele teelt. Door de teelt onder kunstlicht in een afgesloten ruimte zijn geen bestrijdingsmiddelen nodig. Op speciaal ontwikkelde meststoffen 'zonder chemicaliën' groeien voedzame, gezonde en lekkere groenten, aldus Marqt en Urban Ponics. Dat de wortel er nog aan zit leidt tot een langere versheid en bewaarbaarheid. Dat moet voedselverspilling verminderen.
“Samen met onze partners zijn we altijd op zoek naar innovaties op het gebied van duurzame teelt," zegt Gijs Heineke, sourcing manager AGF bij Marqt. "We willen het altijd nóg beter doen, met als gezamenlijk doel de huidige voedselketen te veranderen. Dit is een vernieuwing waar we trots op zijn, want de teeltwijze komt zowel de smaak, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.”
Henric, zal nog eens aan de buurman vragen, teelt sinds een jaar of 8 sla op water, eerste 4 weken in gesloten ruimte met led en daarna in een kas, gedeelte oude assimilatie lampen, deels nu ook led.
Die 95% minder water kan heel goed kloppen. Het meeste water dat je op een in de grond geteeld gewas gooit wordt niet door de plant gebruikt maar verdampt of zakt weg in de grond. Daarnaast hoeft een onder ledlicht geteeld plantje in een kas nauwelijks te verdampen omdat er nauwelijks warmte wordt aangevoerd. Het spectrum van de led's wordt zo gekozen dat het licht is dat door de plant wordt gebruikt voor groei. In zonlicht zit heel veel licht dat er voor zorgt dat de plant zichzelf moet koelen door te verdampen.
De claim over geen bestrijdingsmiddelen kan ook heel goed kloppen als in een gesloten ruimte wordt geteeld.
Dank voor je nadere uitleg Frank!
Ik ben met je eens dat de claim vaag is. Er staat een getal waarvan niet duidelijk is wat het betekent.
Dick, volgens mij is 't nog altijd zo dat een plant opneemt via zijn wortels wat 't nodig heeft, enerzijds om te groeien, zeker sla is bijna alleen maar water, ijsbergsla 96%, anderzijds om niet uit te drogen en de verdamping te compenseren.
Dan zal 't best zijn dat ze iets minder verdamping hebben in 't process, waarschijnlijk vergelijken zij 't met buitensla en dan hoeveel mm water er op een Ha valt of hoeveel er beregent wordt en dat allemaal tot 't maximale opgerekt.
Maar ga nou niet 95% roepen, dan ben je toch meteen ongeloofwaardig, althans, voor mij wel.
Oh ja, weinig licht, daglicht dus, betekent dat dit met kunstlicht opgevangen moet worden, tot nu toe niks zo goedkoop als de zon, alleen is die niet goed voorspelbaar, totale oppervlakte die ze nodig hebben kan wel kleiner zijn dan andere systemen, dus ze kunnen meer Kg uit 1 Ha kas halen.
Verder ben ik niet van de geweldige claims die ze er vaak over gooien, iets dat je vaak ziet bij de hedendaagse, zogenaamd, duurzame producten, nu ook weer, alsook de gezondheid, het milieu en de gehele tuinbouwindustrie ten goede.”.
De honger gaat je spontaan over.
Frank, kun je dat nader uitleggen?