Foodlog heeft de afgelopen maanden met regelmaat bericht over de landbouwcrisis in Bretagne, het 'andere Nederland' van West-Europa. De Bretonse punt in de oceaan is ongeveer even groot als Nederland en heeft een landbouw die op de onze lijkt. Er wordt intensief geproduceerd. Bretagne heeft een landbouw die de wereld, maar in ieder geval zijn eigen land moet voeden. Bretagne voorziet grosso modo de helft van Frankrijk van eten en exporteert daarnaast. Frankrijk telt 4 maal zoveel mensen als Nederland.

De intensieve landbouw klapt economisch. 'Kip' is omgevallen. 'Varken' volgt nu. Le Monde geeft een uitgebreide analyse en komt tot de conclusie dat de productie van 'veel voor weinig' al jaren geleden een halt had moeten worden toegeroepen. De krant en zelfs de vakbonden denken dat er producten met 'toegevoegde waarde' gemaakt zouden moeten worden. Pas als dat gebeurt, komt de landbouw er weer bovenop. Daarmee zegt de krant dat het grote Frankrijk, landbouwnatie bij uitstek, zijn dagelijkse voedsel maar beter kan gaan importeren.
Dit artikel afdrukken