Verhalen van 01 juli rondom Corona vind je in Zangkoor mag in zigzagopstelling, spreekkoor blijft verboden.

In de Ondertussen van woensdag 01 juli vallen mij deze berichten op:

- in sommige (delen van) landen, zoals China en India, wordt feest gevierd als een zoontje wordt geboren. Een dochtertje is een teleurstelling. Mannen hebben namelijk een hogere status omdat ze kostwinner kunnen worden. De voorkeur voor jongens leidt tot abortussen van meisjes of de selectie van mannelijke ivf-embryo’s. Ook na de geboorte worden meisjes ‘vergeten, genegeerd, en ondervoed'. Doordat gezinnen kleiner worden neemt pre- en postnatale geslachtsselectie toe. Om die reden is het aantal 'ontbrekende vrouwen' in een halve eeuw meer dan verdubbeld: van 61 miljoen in 1970 naar 142 miljoen in 2020. Dat blijkt uit het rapport State of World Population 2020 van het VN-Bevolkingsfonds (UNFPA) (Knack).

- Colruyt heeft een meerderheidsaandeel genomen in de Belgische dataspecialist Daltix. “De investering kadert in onze ambitie om in te spelen op de behoeften van de consument en om duurzaam meerwaarde te creëren in retail', verklaart de Belgische supermarktformule de aankoop in een mededeling. De super maakt al gebruik van data voor zijn laagsteprijsgarantie en het personaliseren van de klantenfolders. Colruyt wil de behoeften en verwachtingen van zijn klanten nog beter kunnen voorspellen. De aankoop laat zien dat ook food steeds meer draait om data (De Tijd).

- Nederlandse consumenten lijken de weg naar de lokale boer te hebben gevonden. Dit blijkt uit een inventarisatie van Stichting DOEN (Food Holland). Zo zijn de Support Your Locals boxen een succes. In de grote steden werden al meer dan 30.000 boxen verkocht. Rechtstreex zag het aantal bestellingen per week met 250% stijgen. Ook kwamen er dit jaar al 5 nieuwe Herenboerderijen bij. Zo’n 200 huishoudens zijn gezamenlijk eigenaar van een Herenboerderij met een professionele boer in loondienst. De boer produceert groente, fruit en vlees voor elk huishouden met een aandeel in de boerderij.

Leren gezond te koken én wat gezonde eetgewoontes zijn, helpt mensen met een verstandelijke beperking een gezonder te eten. Zij leven vooral in het hier en nu. Voor hen is het extra lastig om de langetermijngevolgen van ongezonde voeding te overzien. Zorg- en begeleidingsorganisatie Middin leerde 20 bewoners zelf te koken met behulp van gemakkelijke recepten, instructiefilmpjes en afgewogen ingrediënten (AD).

Internationale treinreizen moeten èn kunnen gemakkelijker. Dat vindt een hele rits aan adviesraden, waaronder 'onze' Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) (NRC).

De gortdroge lente heeft weidevogels als de grutto en de kievit - soorten die al onder druk staan - geen goed gedaan. Een van de redenen voor het slechte broedjaar 2020 is de droge grond. Door de harde toplaag kunnen vogels geen wormen uit de grond halen (nu.nl).

Ongeveer de helft van het gescheiden plastic afval uit Europa wordt geëxporteerd, voornamelijk naar Zuidoost-Azië. Tot 31% hiervan wordt helemaal niet gerecycled. Dat concluderen onderzoekers van de NUI Galway en de Universiteit van Limerick (Science Daily).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken