In 2022 bieden 30 Nederlandse ziekenhuizen alleen nog maar gezond voedsel aan. Negen nieuwe ziekenhuizen sluiten zich aan bij het project 'Goede Zorg Proef Je' van de Alliantie Voeding in de Zorg, waardoor de teller nu op 30 staat. In totaal telt Nederland 116 ziekenhuislocaties en 129 buitenpoliklinieken

Gezonde voeding is belangrijk voor een beter en sneller herstel van patiënten, maar ook voor de alertheid en het welzijn van de zorgmedewerkers. In het Nationaal Preventieakkoord is een van de doelstellingen om in 2030 een volledig gezond voedselaanbod te hebben in alle 116 ziekenhuizen, deel uitmakend van de 69 ziekenhuisorganisaties die Nederland telt.

Het project Goede Zorg Proef Je heeft verschillende toolkits ontwikkeld om gezonde voeding te stimuleren in ziekenhuizen. De toolkits richten zich op respectievelijk patiëntenvoeding, het bezoekersrestaurant en/of de kantine voor het personeel en zorgmedewerkers. Maandelijks komen de deelnemende ziekenhuizen bijeen om kennis te delen en elkaar en ziekenhuizen buiten het project te inspireren. Ook het Voedingscentrum draagt zijn steentje bij. De Richtlijn Eetomgeving vormt de basis voor gezonde voeding in de ziekenhuizen.

Elk ziekenhuis kan deelnemen aan dit project, zelfs als implementatie nog niet haalbaar is voor 2022. Elke kleine verbetering in het voedselaanbod is al een stap in de goede richting.

Reageer
  • Deel
Druk af