Dat blijkt uit een nieuw rapport van Unicef. Het aantal kinderen jonger dan 5 jaar zal met 51% toenemen tot 271 miljoen. Waren er in 2015 nog 547 miljoen minderjarigen, in 2050 zullen het er bijna 1 miljard zijn. In het jaar 2100 zal 47% van alle kinderen ter wereld in Afrika wonen, schrijft De Standaard.

In het rapport staat Unicef stil bij de vraag wat dit betekent. Nu al leeft 40% van de Afrikanen in de steden, in 2050 zal dat bijna 60% zijn. Behalve een uitdaging, biedt de demografische ontwikkeling ook kansen, als die tenminste goed worden benut.

"Als Afrika meer investeert in kinderen en jongeren, zijn onderwijssystemen transformeert en vrouwen en meisjes steunt om volledig te functioneren in gemeenschap, betaalde arbeid en politiek, dan zal het een enorme winst kunnen halen uit deze demografische ontwikkeling", denkt Marie-Pierre Poirier, directeur voor Unicef West en Midden Afrika. Ze ziet een economische motor van jewelste voor zich in de grote verjonging van het oudste door mensen bevolkte continent.

Om dat potentieel waar te maken heeft Afrika de komende 13 jaar 5,8 miljoen onderwijzers en 4,2 miljoen gezondheidswerkers nodig, om "de minimum standaarden" te halen. Unicef zegt dat deze investeringen kunnen leiden tot stabiliteit, vrede en een 4 keer zo hoog inkomen per hoofd van de bevolking. En als dat niet gebeurt? "Dan is een demografische ramp te verwachten met werkloosheid en instabiliteit," aldus Poirier.

De jeugd zal dan door bedelen en op vuilnishopen in de steden aan eten moeten zien te komen. Zoiets leidt uiteindelijk tot burgeroorlogen, zoals we die nu ook al zien in Afrika. Unicef schetst onderwijs als een middel om de voedingsbodem voor die situatie te voorkomen.
Dit artikel afdrukken