Te weinig voedsel en te veel honger. Twee wereldwijde problemen, die een team onderzoekers van de Wageningen Universiteit nog eens goed onder de loep nam. Op basis van een systematische review van bestaande modellen en data doet het team een nieuwe voorspelling over de voedselzekerheid in de toekomst. De groei van de vraag naar voedsel kan lager uitvallen dan eerder verwacht, maar zal zonder integraal beleid tot meer honger dan er nu is kunnen leiden.

De onderzoekers bekeken 57 onderzoeken die werden gepubliceerd tussen 2000 en 2018. Ze vergeleken de daarin beschreven voedselzekerheidsvoorspellingen tot 2050 en verdeelden die in 5 representatieve sociaaleconomische scenario's, waaronder een duurzaam-, een business-as-usual- en een verdeelde wereld-scenario.

De vraag naar voedsel zal tussen 2010 en 2050 met 35% à 56% groeien. Bevolkingsgroei, economische vooruitgang en verstedelijking zijn de belangrijkste factoren achter de groei. Het aantal mensen dat het risico loopt op honger neemt volgens de onderzoekers in het slechtste geval toe met 8% maar kan ook dalen. Welke kant het opgaat, hangt af van de mate waarin overheden en bedrijven integraal beleid maken en uitvoeren.

Opschalen van de voedselproductie lijkt een voor de hand liggende oplossing, maar kan schadelijk zijn voor het klimaat en de biodiversiteit. Beleidsmaatregelen zoals duurzame intensivering, meer plantaardig eten en minder voedselverspilling moeten het milieu en het land beschermen, aldus de wetenschappers.

De toename van honger kan volgens de onderzoekers ook bestreden worden door zogeheten inclusieve groei. Het team hoopt met het onderzoek het publieke debat over de toekomst van voedsel te openen en beleidsmakers aan te sporen tot het maken van effectieve plannen tegen voedselonzekerheid en honger in de wereld. De WUR komt met de publicatie aan de vooravond van de UN Food Systems (pre)Summit die vandaag van start is gegaan.

Volgens de World Bank is Covid-19 een grote spelbreker. Een derde van de wereldbevolking heeft met regelmaat niets te eten.

WUR - Meta-analyse laat zien dat de vraag naar voedsel met 35% tot 56% zal stijgen tussen 2010-2050
Reageer
  • Deel
Druk af