De Bag-in-Box, een plastic zak met een tapkraantje in een kartonnen doos, dateert uit de jaren '60. De laatste jaren wordt de BIB snel populairder. Afgelopen maart vond er zelfs, voor het eerst, een BIB-concours plaats, in Toulouse. Van de 250 deelnemers, uit 12 landen, kregen 75 een 'medaille' voor 'Best Wine in Box'. De prijswinnaars worden deze week tijdens de Vinexpo in Bordeaux officieel bekendgemaakt.

Een derde supermarktwijnen in BIB
Het tekent de opmars van wijn achter het handige luchtdichte kraantje. Een geopende BIB is veel gemakkelijker en beter bewaarbaar dan een geopende fles.

Ooit begonnen de BIB's als verpakking voor slobberwijnen in bulk. Tegenwoordig kan de inhoud zich meten met wijnen in fles. "Wijnen in BIB zijn uitstekend. We moeten het alleen vertellen", zegt Nadine Adenis, organisator van het concours. Dat vertellen gebeurt namelijk nog veel te weinig. Toch rukken de BIB-wijnen op. In 2000 zat nog maar 2% van alle wijn die in Franse supermarkten werd verkocht in een BIB. Inmiddels geldt dat voor 36%. Vorig jaar ging het om 353 miljoen liter, van de in totaal 973 miljoen liter wijn die via het supermarktkanaal afgezet werd. Ook de nog altijd groeiende populariteit van rosé draagt eveneens bij aan het succes van de BIB. Rosédrinkers hebben aan een fles niet genoeg; een BIB brengt dan uitkomst.

Wijnexperts verwachten dat het marktaandeel van de BIB in 2020 tot 50% opgelopen kan zijn.

Fotocredits: BIBs in Franse supermarkt, still, 20Heures
Dit artikel afdrukken