Het streng islamitische Iran importeerde in 2005 ter waarde van $4 miljoen aan diepgevroren rundvlees. In 2013 blijkt dat bedrag te zijn gestegen tot $85 miljoen. In gekoeld vlees zouden de cijfers in dezelfde orde van grootte liggen (het land maakte daarover geen cijfers openbaar).

Onder de vorige maand afgetreden president Mahmoud Ahmadinejad werd goedkoop vlees uit India ingekocht. Ook kocht Iran levende dieren in. Die zorgden echter vaak voor ziekten, waardoor het land traag is geweest in de opbouw van een eigen veestapel. De nieuwe regering pakt het anders aan. Iran gaat kwaliteitsvlees inkopen en kijkt daarvoor naar Nieuw-Zeeland. Tegelijk wil het zijn eigen veestapel in 5 jaar opbouwen om dan autonoom in zijn vraag naar roodvlees te kunnen voorzien.

Het gaat niet om enorme hoeveelheden. Toch laat dit bericht zien dat ook Iran zich, net als de rijkere Arabische landen en nieuwe economieën in het Verre Oosten, op kwaliteit gaan richten. Rundvleesgigant Tyson maakte afgelopen maand duidelijk aan die groeiende vraag in de niet-Westerse wereld gehoor te geven door het gebruik van zgn. beta-antagonisten(Zilmax) als groeibevorderaar te staken. Het resultaat is een krimpend aanbod voor Westerse markten, bij een groeiende vraag uit niet-Westerse. Iran lijkt al te begrijpen wat dat betekent: rundvlees wordt duur.
Dit artikel afdrukken