Dat uitstapje zorgde voor nogal wat opschudding en werd uiteindelijk vervangen door een driedaagse conferentie in de Ruwenberg, op een steenworp afstand van het provinciehuis.

Die conferentie, waar boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties het eens zouden moeten worden over ontwikkelingen op het Brabantse platteland, vindt deze dagen plaats. Hij verloopt helaas minder voorspoedig dan gehoopt. Gisteren moest Yves de Boer ingrijpen omdat oude tegenstanders elkaar in de haren vlogen en er weinig beweging in ingenomen standpunten waar te nemen viel, berichtte Omroep Brabant.

Misschien hadden ze dan toch maar naar Parma moeten afreizen. Daar valt tenminste nog wat te leren over toegevoegde waarde, meldt Boerderij. De import van Parmaham in Nederland blijkt ondanks de crisis te zijn verdubbeld.
De officiële Parmahammakers zijn verenigd in het Consorzio del Prosciutto di Parma (met kroontje). Zij verwerkten in 2012 bijna 1,4 hammen. Nederland nam vorig jaar 226 ton voorverpakte en voorgesneden Parmaham af, dat komt overeen met zo'n 40.000 Parmahammen. Met deze hoeveelheid staat Nederland op de vijfde plaats als afzetland, na het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en België.

Parmaham kost in de winkel ongeveer 50 euro de kilo. Als dat nou ook eens voor de Brabantse hammen gerealiseerd zou kunnen worden? Met zo'n prijs hoef je nl. lang niet zoveel varkens te houden om toch geld te verdienen.

Eerder verscheen op Foodlog: Parma in Brabant - deel 1

Fotocredits: La Perla, producent van Prosciutto di Parma, nhanusek
Dit artikel afdrukken