Niet alleen onze hersenen en ons hormoonstelsel bepalen onze energiestofwisseling en dus ons gewicht. Ook ons immuunsysteem blijkt een rol te spelen. Dat melden twee onderzoeksgroepen onafhankelijk van elkaar. Ons immuunsysteem activeert belangrijke neurotransmitters en húp, vet verdwijnt als sneeuw voor de zon. Bij te dikke muizen dan.

Ons immuunsysteem blijkt te bepalen waar in ons lichaam we vet afzetten, en in welke vorm. Van 'wit vet' worden we inderdaad dik (bierbuik, 'zwembandjes'), maar bruin en beige vet zijn een soort interne kacheltjes, die aanslaan als we het koud krijgen. Bruin en beige vet verbruiken energie, in plaats van het op te slaan.

De wetenschappers richtten zich op het recent ontdekte hormoon Metrnl. Dit hormoon vormt zich (bij kou) in vetweefsel en zorgt er voor dat wit vet wordt omgezet in beige vet. Omdat beige vet daadwerkelijk energie verbruikt, 'smelten' vetreserves weg, schrijft Spiegel Online. Het blijkt dat het immuunsysteem, middels de neurotransmitters interleukine-4 en -13 bij kou het bruine (en beige) vet 'aanzet'. Muizen waar deze signalering verstoord is, maken minder beige vet aan - en zijn dus dikker. Met het toedienen van de neurotransmitters kan dit effect ongedaan gemaakt worden.

De onderzoekers hopen met hun bevindingen een aanknopingspunt gevonden te hebben om het immuunsysteem bij de mens specifiek aan te kunnen zetten zodat het lichaam wit in beige vet gaat omzetten. Dat zou een nieuwe aanpak kunnen betekenen in de behandeling van obesitas.
Dit artikel afdrukken