Frankrijk wordt gevolgd door Zweden (1,85 kind per vrouw) en Ierland (1,81). De landen met de laagste kinderaanwas zijn Spanje (1,34 kind per vrouw) en Italië (idem). "InZzuid-Europa, vooral in Italië, is de houding ten opzichte van werkende moeders minder gunstig. Ook trouwt men steeds later en worden er minder kinderen buiten het huwelijk geboren dan in andere Europese landen. Dat leidt er toe dat eventuele kinderen later komen en dat verlaagt de vruchtbaarheid", aldus Chalard.
De leeftijd waarop vrouwen hun eerste kind krijgen stijgt nog altijd. In 2016 overschreed die de grens van 30 jaar in Italië, Spanje en Griekenland. Van meer dan 7% van de eerstgeborenen is de moeder ouder dan 40 jaar. In Letland, Bulgarije en Roemenië ligt de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen voor het eerst moeder worden het laagst, op 26 jaar. Gemiddeld voor de EU ligt die leeftijd op 29 jaar.
De Franse krant Le Monde kijkt ook nog even over de grens, naar Duitsland om precies te zijn. Daar steeg het geboortecijfer voor het vijfde jaar op rij, met 7% naar 1,59, het hoogste cijfer sinds 1973. De Duitse babyboom blijkt vooral te danken te zijn aan de immigratie. Duitse vrouwen kregen 3% meer kinderen (607.500) ten opzichte van 2015, gemiddeld 1,46 kind per vrouw, maar van buitenlandse vrouwen steeg het geboortecijfer met maar liefst 25% (naar 2,28 kind per vrouw, 184.660 kinderen).
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog