Als May's plan mislukt dan betekent dat voor Groot-Brittannië een economisch verlies van 4%. Dat berekende het IMF in de jaarlijkse rapportage over de Eurozone. Het is voor het eerst sinds het Brexit-referendum dat het IMF zijn berekening van het prijskaartje bekend maakt.

Naast Groot-Brittannië zelf zal ook Ierland bijna 4% aan bruto binnenlands product (bbp) inleveren. In totaal zou de EU met een economisch verlies van 1,5% moeten rekenen. Dat komt neer op zo'n €200 miljard, schrijft het FD. Nederland (-1,1%), Denemarken (-1%) en België (-0,9%) - de drie EU-landen met intensieve relaties met de Britse economie, met name op het gebied van voedselexporten - zullen een procent van hun nationaal inkomen kwijtraken.

Blijft het bij een 'zachte' brexit met een vrijhandelszone, de optie waar May voor kiest, dan leidt dat volgens het IMF tot een "verwaarloosbaar" economisch verlies. Een apart handelsakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië gaat volgens het IMF 0,8% van het Europese bbp kosten, meldt The Guardian.

Dit artikel afdrukken