Dat de Chinezen na een reeks van voedselschandalen zeer alert zijn op hun voedselveiligheid, is inmiddels algemeen bekend. Ook hun Taiwanese overburen zijn inmiddels zeer gespitst op onregelmatigheden met betrekking tot hun voedselveiligheid. Dat ondervond het voedselbedrijf Weichuan, dat recent in een kwade reuk kwam te staan omdat het vervuilde spijsolie had verwerkt. Toen een inwoner van Taichung bij zijn lokale IKEA-vestiging zakken met softijs-melk van Weichuan zag, sloeg hij dan ook alarm. Niet voor niets, want IKEA bleek net zijn softijsautomaten bijgevuld te hebben met verpakkingen waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden was.

Boete van 1500 tot 1,2 miljoen euro
De Taiwanese autoriteiten nemen de zaak hoog op. De zaak is verplaatst naar het New Taipei Health Bureau, omdat daar het hoofdkwartier van IKEA Taiwan is gevestigd, en de vrees bestaat dat ook andere filialen de verlopen melk hebben gebruikt. IKEA kan een boete opgelegd krijgen van NT$60.000 tot NT$50 miljoen (1500 tot 1,3 miljoen euro).
Volgens de Voedsel- en Warenautoriteit zou er op de bewuste dag 150 liter softijs gegeten zijn door IKEA-klanten in Taichung. IKEA zou juist op de drukke zaterdag, als de omzet aan softijs het dubbele is van door de week, de te oude voorraden hebben willen wegwerken, schrijft The China Post Taiwan.

Geld terug
IKEA heeft aangekondigd dat klanten die die bewuste dag een softijsje hebben gekocht, hun geld terug mogen vragen bij de Taichung vestiging. Daar wil het bedrijf wel een bonnetje voor zien. Het management van IKEA liet weten dat het een 'eenmalige vergissing' is geweest die in de toekomst niet meer zal voorkomen. IKEA heeft voedselveiligheid juist hoog in het vaandel staan, aldus de verklaring.

Fotocredits: Ikea softijs, yoppy
Dit artikel afdrukken