Een persbericht van TNO, vorige maand. Gedurende twee jaar gaan ze voor 1,5 mio euro onderzoeken of op grote schaal eiwitten uit algen kunnen worden gewonnen. De kostbare eiwitten die ze eruit willen halen moeten dienen als milieuvriendelijke vleesvervanger. Van vlees naar algenburger dus.

Nu ben ik varkenshouder, dus daar moest ik even van slikken. Grootschalig? Nu zorgt het varken grootschalig voor veel van de eiwitten die we nodig hebben om gezond te blijven. Dit is dus een bedreiging.
Tijdens zo’n drenzende Groningse bui, keek ik mijmerend naar buiten. Ik moest denken aan de geschiedenis van de margarine. De zuivelindustrie zag de margarine als een bedreiging en deed alsof het niet uitgevonden was. Nu doet de zuivelindustrie niet in margarine, maar Unilever wel. Waarom zou een varkensboer niet in andere eiwitten gaan?

Bij een bezoek aan een Wagenings bedrijf - privaat, geen WUR - ontmoette ik de mannen die ook het vlees maken dat de Vegetarische Slager zo lekker klaargemaakt op je bord weet te krijgen. Zelfs topkok Marco Westmaas, het culinaire geweten van de slagerij, vindt het een vondst van de bovenste plank. Geen wonder, want het is sappig en heeft een stevige beet. Het is verrassend. Ga het maar eens proberen bij Westmaas.
Tot mijn verrassing hoorde ik dat die vegetarische vleesmakers samen met Phycom, een algenproducent, nú al een algenburger kunnen maken. Algen eten fosfaat en nitraat. En ja hoor, fosfaat en nitraat zitten in mijn varkensmest. Ze vertelden me dat ze van mijn varkensmest bijna net zoveel vegetarisch vlees kunnen maken als ik vlees van mijn varkens. Dat is dus twee keer zoveel rendement van hetzelfde voer. Als dat dus geen duurzame uitvinding is, weet ik het niet meer.
En nu dus de hamvraag. Als ik als varkenshouder nou de alternatieven voor vlees accepteer, accepteert de vegetariër mij dan als vegetarische vleesmaker?

Die 1,5 mio euro van de overheid kan bespaard worden. Geef maar hier, dan hebben we de eerste algenburger nog net voor Kerst bij Albert Heijn. Kunnen we het meteen testen.
Dit artikel afdrukken