- 16,8%: Ja, omdat ik denk dat het goed is voor het milieu
- 15,7% :Ja, omdat ik denk dat het gezonder is
- 22,5% :Ja, omdat het me wel een goed gevoel geeft
- 13,5%: Nee, omdat ik het te duur vind
- 22,5% :Nee, omdat ik er niet in geloof
- 9,0% : Nee, omdat ik gewoon al goed genoeg vind
De n (het aantal stemmers) bedroeg 89. Dat betekent dat van de circa 6000 mogelijke unieke stemmers (je kunt maar 1x stemmen) die die week gemiddeld ruim 4 minuten op de site waren, 1,5% zijn stem uitbrengt.
Of bezoekers hier representatief zijn voor Nederland is de vraag. Ze zijn hoogstwaarschijnlijk ver bovengemiddeld in eten geinteresseerd en kritisch. Op het laatste aspect – kritisch – is het aardig te constateren dat de twee hoogste scores gaan naar twee gevoelsvragen: biologisch geeft een ‘goed gevoel’ vs er niet in ‘geloven’. 55% van de lezers zegt biologisch te eten. Het is natuurlijk niet duidelijk hoe vaak, maar het is in ieder geval een forse overschrijding van het het landelijk gemiddelde maagaandel van biologisch van zo’n 2% (gemeten in geldswaarde die we in onze maag stoppen; de hoeveelheid kilo’s ligt aanmerkelijk lager). Een ruime dertig procent eet niet biologisch omdat het er niets mee heeft (de beide laatste vragen). Een nog ruimer derde geeft aan voor biologisch te kiezen omdat de stemmers van mening zijn dat biologisch beter is voor
We zijn hier in de unieke situatie dat de stemmers waarschijnlijk tevens de meest actieve lezers zijn. Daarom een experiment: zullen we eens met elkaar proberen de cijfers die hierboven staan te interpreteren en tegen andere bekende cijfers van bio en niet-bio consumptie en daarvoor opgegeven redenen aanhouden?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vond een optie over diervriendelijk(er) ook wel volstaan, omdat er toch een heel andere manier van huisvesten is dan in de gangbare huisvestingen.(biologische vlees)
met vriendelijke groeten
jeroen gosens
Dag Dick,
Categorische waarheden? Ik heb een keer aan een blindproeverij meegedaan, regulier vs biologisch. Daar sprongen de biologische eruit. Een keer heb ik zelf zoiets georganiseerd, niet dubbelblind, daar proefden vooral goede proevers het verschil. Van vlees weet ik het niet, van (kweek)garnalen wel. Maar als je gezondheid meeneemt, wat echt discutabel is, dan is smaak er ook eentje.
Jeroen, is dat wat jou betreft dan categorisch waar voor biologisch?
Maar het is zonder meer een valide punt. We pakken het op in een gesloten debat met o.m. koks.
Wat me opviel was, dat het antwoord 'omdat het beter smaakt' er niet tussen stond.
OK, FT doen we ook een keer.