Nederland telt nog zo’n 100.000 à 200.000 woningen met loden binnenleidingen, schrijft de Gezondheidsraad. Kraanwater met lood kan tot allerlei gezondheidsproblemen leiden. Vooral zuigelingen die flesvoeding krijgen, jonge kinderen tot een jaar of zeven en ongeborenen behoren tot de risicogroep. De verhoogde loodinname kan gepaard gaan met een afname van 2 tot 5 IQ-punten. Bij volwassen kan lood het risico op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekten vergroten.

Het loodgehalte in het Nederlandse kraanwater ligt rond de 1 µg/l. In 2016 werd de veilig geachte norm van 10 µg/l in 1% van de watermonsters overschreden. Woningen met loden leidingen hebben loodconcentraties rond de 35 µg/l. Vanaf 1960 is het gebruik van loden leidingen verboden. Sinds 1945 zijn de meeste leidingen al van koper of kunststof. Volgens Milieucentraal kost het vervangen van loden leidingen zo'n €1.400 per woning. De totale benodigde investering bedraagt tussen de €140 miljoen en €300 miljoen.

De Gezondheidsraad stelt een nieuwe subsidieregeling voor de vervanging van de leidingen voor. Het Rijk moet substantieel meebetalen. Voorts moet er een meldingsplicht voor loden pijpen komen bij de overdracht van huizen van voor 1960. Daarnaast stelt de raad een aanscherping van de Drinkwaterrichtlijn naar 5 µg/l voor, omdat inmiddels duidelijk is geworden dat lood waarschijnlijk schadelijker is dan eerder werd gedacht.

De raad adviseert bewoners die tot een risicogroep behoren alleen nog maar flessenwater te gebruiken. Ook in nieuwbouwhuizen kunnen de loodgehaltes in het drinkwater de eerste maanden hoog zijn. De raad beveelt bewoners van deze huizen aan de kraan goed door te spoelen voor gebruik.

In het AD reageren geschrokken Amsterdammers op het nieuws van de loden waterleidingen. Ze kregen hierover 2 weken geleden een brief van de woningcorperatie. "Ik voel me ontzettend rot dat ik bijna tien jaar lang mijn dochter heb vergiftigd," aldus een van de bewoners.
Dit artikel afdrukken