Stéphane le Foll, de Franse minister van Landbouw hekelde aan de vooravond van de Salon de l'Agriculture de 'agro-ecologie' waar McDonald's zich op voorstaat. Het Amerikaanse hamburger- en fritesconcern staat met een grote stand op de Salon. Slow Food-bestuurder Joris Lohman ging een kijkje nemen en maakte er een bewijsfoto van:Voor sommigen is agro-ecologie het summum. Het is beter dan biologisch omdat het de landbouw pas echt in balans met de natuur zou brengen. Miguel Altieri is de grondlegger van die manier van denken.Frankrijk heeft agro-ecologie in de wet vastgelegd. Volgens Le Foll werkt al zo'n 40% van de boeren agro-ecologisch, tegen slechts enkele procenten die biologisch werken. Als dat zo is, dan moet er genoeg zijn om McDonald's te bevoorraden.

Ik begrijp het niet. Als McDonald's echt agro-ecologische producten inkoopt, waarom zou het dan niet mogen zeggen dat het agro-ecologische producten verkoopt? Een biologisch restaurant of een biologische winkel doen dat immers ook.

Nou is er één klein probleempje: agro-ecologisch is een niet beschermd begrip ook al staat het in de wet. Als Frankrijk het begrip wél zou gaan beschermen, zouden er opeens veel minder agro-ecologische boeren kunnen blijken te zijn. Maar in dat geval mag de minister het begrip ook niet meer gebruiken om te zeggen dat zijn land wel 40% agro-ecologische boeren heeft.

Wat vind jij? Stem en vertel wat jouw keuze motiveert.

Fotocredits: Joris Lohman

-- POLL --

Als McDonald's agro-ecologische producten inkoopt, mag het bedrijf zich ook zo noemen

Dit artikel afdrukken