Diervriendelijk slachten kan voor kortsluiting in je brein zorgen. Het lijkt immers vreemd dat juist een slachter zich hier al jarenlang voor inzet. Podcastmaker Christel van Raaij van anderskijken.nl had een gesprek met Jan. Ze moest even wennen aan zijn stellige uitspraken.
Hij was slager en slachter, en werd later chauffeur van veetransporten. Jan spreekt de taal van de mensen in die wereld en prikt met zijn open houding en ontwapenende manier van doen door alle onzin heen. Hij is scherp op dierenwelzijn, nuchter over het slachten en eten van dieren. Wanneer hij in de tweede helft van het gesprek met van Raaij vertelt over dierenleed, is hij merkbaar geraakt.
Vandaag, op Dierendag, brengen we naast de podcast van Van Raaij de prachtige oude video die Linda Hakeboom en Rolf Hartogensis in 2012 maakten over slachten bij Jan Voordouw in Woerden in onze serie LesLokaal. We doen dit als eerbetoon aan Jan die helaas ongeneeslijk ziek is, maar toch nog eens zijn verhaal wilde vertellen. Bekijk de onderstaande video en luister naar de intense muziek die Hartogensis onder de beelden heeft gezet.
Jan gaf slachten een humaan gezicht. Luister naar zijn woorden min de video "dieren hebben geen notie van dood", wanneer hij Hakeboom vlees meegeeft. Daarom moet je ze goed behandelen als je ze wilt eten, ook bij de slacht, een "luguber klusje".
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan is 7 november jongstleden overleden.
Op zijn rouwkaart staat: "In plaats van bloemen heeft Jan aangegeven het mooi te vinden als u een donatie aan ‘Eyes on Animals’ geeft. Deze organisatie draagt Jan een warm hart toe. Hiervoor staan donatieboxen klaar."
#3 over mobiele slachthuizen:
1) Het wordt lijdt tot misbruik als het wordt ingezet voor 'gangbaar'; niet-transportwaardig vee toch slachtwaardig laten zijn:
https://www.animalrights.nl/mobiele-slacht-werkt-dierenleed-de-hand
2) Als het geprobeerd wordt om in te zetten voor de kleine mesterij; niet rendabel te krijgen:
https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2022/12/13/mobiele-slachterij-kan-financieel-niet-uit
Ach, het filmpje dat mij ooit naar foodlog haalde.
Vlees of varkens 3), van wie komt het vlees
Mooi eerbetoon om het nog eens te herhalen. Ik zal de podcast beluisteren.
En ik zal mij deze slager blijven herinneren.
Frank, #1, heb jij onze video gezien? Zo ja, wat vond jij van de beelden en woorden van Jan Voordouw en de reactie van Linda Hakeboom?
Dieren moeten voor de slacht zoveel mogelijk ontstrest zijn, zeker na een transport. In de VS zijn veel mobiele slachterijen die naar het erf van de boer komen. Niet om het vee te vervoeren maar om het lokaal te slachten. Het vee loopt zelf naar binnen, wat de kwaliteit van het vlees ten goede komt. Ideaal voor afgelegen veeboerderijen met lokale afzet, bij ons moeilijk toepasbaar?