Hoeveel ijzer zit er ongemerkt en 'verbeterend' in ons eten? Laten we toch maar eens een onderzoekje starten. In je keukenkastjes, je koelkast en als je boodschappen gaat doen.
Als we het samen uitpluizen komen we er vast achter. Laat hier een reactie achter waarin je aangeeft:
- de naam van het product waarin je toegevoegd ijzer vond (op de verpakking dus)
- hoeveel ijzer er per 100 gram in zit
Eentje deed de redactie alvast. In LU crackers - populair in bewust etende huishoudens - zit 9,4 mg. Per crackertje komt dat neer op 0,68 mg.
De ingredientendeclaratie zegt hoe het zit. Op het plaatje zie je 'luchtige meergranentoasts met toegevoegde vitamines B1, B2, B3, B5 en B6 en IJzer.'
We maken er een dossier van in de rechterkantlijn van de site: het Dossier IJzer.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor de pessimisten:
Ik zie het Beatrix nog niet doen, maar misschien Maxima...
http://www.volkskrant.nl/multimedia/article1312271.ece/Michelle_Obama_kookt_in_realityshow
Ik vind dit een mooi signaal. Niet lullen, maar poetsen. Iemand zei dat op dit blog. En daar ben ik het mee eens.
Ze halen hem er al weer van af.
http://www.brandchannel.com/home/post/2009/11/05/Not-Immune-To-Criticism-Kellogg-Removes-Claim-From-Krispies.aspx
Lia, geweldig. Dat van die actie tegen Fruit Loops omdat ze geen fruit bevatten wist ik trouwens ook niet. Van dat soort acties tegen boerenbedrog lust ik wel gemalen fiets.
Een klein zijspoor: moeten we het hier slechts doen met toegevoegd ijzer in onze cornflakes, in Amerika speelt Kellog's handig in op de Mexicaanse griep epidemie door op de verpakking Kellog's Cocoa Krispies te zetten dat je er het immuunsysteem van je kind mee kan verhogen. Tegen die claim wordt een klacht ingediend: http://blogs.sfweekly.com/thesnitch/2009/10/city_attorney_to_kelloggs_coco.php
Robin, natuurlijk kun je daarover gaan schamperen en het calvinistisch noemen, maar een feit is dat er vele goede redenen zijn voor het eten van lokale seizoensproducten, waarvan drie belangrijke zijn de smaak, het milieu en de economie, dat laatste met name wat betreft de positie van Nederlandse telers. In die optiek wordt "niet hoeven" een relatief begrip. Als jij wilt dat groenten en fruit straks alleen nog maar uit Verweggistan komen, moet je vooral doorgaan met de voorkeur te geven aan boontjes uit Kenia. Dat doet AH overigens ook al, en hem kan het evenmin veel schelen: hoe minder mensen weten hoe vers geoogst spul met korte logistieke trajecten smaakt, hoe liever het hem vermoedelijk is.
Als het calvinistisch is om je over die ontwikkeling zorgen te maken, laat calvinist mij dan maar een geuzennaam zijn.