Wat koop je liever: streeksnoekbaars of echte snoekbaars van Keijzer?
De snoekbaars die door de IJsselmeervissers wordt gevangen, wordt mogelijk een streekproduct met de naam ZuiderZeeZilver. Het idee van Volendammer Cor Keijzer van Vishandel VD119, om kwaliteitsvis uit het IJsselmeer af te zetten via een eigen keurmerk, is inmiddels opgepakt door de Nederlandse Vissersbond en directeur Mariëtte Lutgerink van het Nederlands Visbureau. Twee viskotters uit Urk zijn al aan het draaien. Als de proef slaagt kan er na de zomer gecertificeerde snoekbaars worden verkocht.
bron: Noordhollands Dagblad met dank aan foodholland
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
zelf je hengeltje uitwerpen lijkt me dan inderdaad het beste
Ja rene dus allemaal duurzaamheidscriteria die ik als consument niet kan controleren. En de korte aanvoerlijnen worden vooral beinvloed door de groothandel -- kan ik ook al niet controleren. Dus laat maar: die Zuider Zee Zilvervisjes.
ZZZ = Zuider Zee Ziekenhuizen (nu ook wel bekend als IJsselmeerziekenhuizen, MC Lelystad of Medisch Centrum West :-) )
Rara waar ik (nog) woon.
Waarom ik het zou kopen: omdat het verser is door korte aanvoerlijnen, op kwaliteit en versheid wordt gecontroleerd, alleen volwassen dieren worden gevangen door grove mazen in de netten (staand want), bijvangst wordt teruggezet, er op afstand van vogelconcentraties wordt gevist, er een minimum aan diesel wordt verstookt. En dit alles ook nog bijdraagt aan het behoud van ambachtelijke visserij op het Ijsselmeer. Kortom een systeem dat verder gaat dan Msc, transparant is en gecontroleerd wordt. Een om vermenging met andere vissen te voorkomen is een label nodig. Net als het klipje om de poot van de ´poule de Bresse´, dat vinden we heel gewoon.
@Rene de Bruin: "Daarom zijn er merken, ze zijn bedoeld om aan te geven dat jouw product anders is dan het andere, andere kwaliteiten heeft of anders is geproduceerd." Ik herhaal mijn vraag: hoe kan ik die andere kwaliteit als consument meten? Kwaliteit zit in het product, maar zodra ik vraag naar het verschil blijf je het antwoord schuldig. Voorlopig is het voor mij allemaal marketing-geneuzel zonder echte bodem.