De beste voeding voor te vroeg geboren baby's is nog altijd moedermelk. Maar in sommige gevallen kunnen de eigen moeders niet borstvoeden. Dan kunnen de vroeggeborenen, volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, het beste worden gevoed met moedermelk van een moedermelkbank.

De eerste moedermelkbank ontstond al in 1909 in Oostenrijk, schrijft The Guardian. Maar in IJsland is er geen, omdat het land te klein is.

Diepgevroren importmelk
Het Landspítali National University Hospital in Reykjavik heeft daarom besloten om moedermelk uit Denemarken te gaan importeren. "Het is economisch gezien niet haalbaar om onze eigen moedermelkbank te hebben in IJsland", zegt Thordur Thorkelsson van de afdeling neonatologie van het ziekenhuis. "We zijn maar een klein landje en hebben jaarlijks ongeveer 250 vroeggeboren baby's. De meeste moeders borstvoeden zelf, dus we hebben alleen maar melk nodig voor de paar moeders die niet zelf kunnen voeden".

Het ziekenhuis laat nu moedermelk invliegen van het Hvidovre Hospital bij Copenhagen. Dat ziekenhuis zamelt jaarlijks ongeveer 5.000 liter moedermelk in. De moeders, die niet mogen roken, een bloedtest en screening ondergaan en minimaal 200 ml per dag produceren, krijgen ongeveer 200 deense kronen (27 euro) per liter voor hun melk. Het ziekenhuis vriest de melk in, waarmee hij tot zes maanden houdbaar is. "Hoewel het importeren duur is, is het goedkoper dan een eigen moedermelkbank met alle bijbehorende screenings", zegt Thorkelsson.

Fotocredits: Stacey Palmer
Dit artikel afdrukken