Maar hoe doe je dat, een ijsberg naar Kaapstad slepen?
Het idee is simpel. Je gaat met behulp van satellietdata op zoek naar een geschikte ijsberg en trekt die met behulp van een groot net naar Zuid-Afrika. Om er niet te veel stookolie aan kwijt te zijn, maak je gebruik van zeestromen.
In 2018 stevende Kaapstad af op een Day Zero, de dag dat het water op is. Uiteindelijk wist de stad dat af te wenden, maar het risico van een drinkwatertekort blijft levensgroot.
Het Zuid-Afrika plan staat niet alleen, laat Birkhold zien. Zo wil POLEWATER smeltwater naar de westkust van Afrika brengen. Daarvoor wil het bedrijf niet met ijsbergen slepen, maar smeltwater uit kleine meertjes op de bovenkant van de ijsberg in grote zakken pompen en die verschepen. En dan is er nog het UAE Iceberg Project, een plan om een ijsberg naar de kust van de Verenigde Arabische Emiraten te slepen.
Er zijn natuurlijk nog vele andere wegen die naar meer schoon drinkwater leiden zoals ontzilting, het recyclen van afvalwater én natuurlijk het voorkomen van waterverspilling. Mocht ijsbergslepen toch een haalbare optie blijken, dan wijst Birkhold op een juridische complicatie: van wie is een ijsberg en wie mag 'm gebruiken? Er zijn nog nauwelijks internationale verdragen en wetgeving over het gebruik van ijsbergen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
IJsbergen exploiteren: Op=Op
Het spreekt tot de verbeelding. Vooral ook, zoals in het bericht hierboven wordt gezegd, als zeestromen de ijsberg duwen. Een enorm zeil aan een mast er bovenop kan ook helpen.
Het doet overigens denken aan een Nederlandse initiatief. IJsberg in een flesje.
Een paar fragmenten uit een stukje uit Het Parool, vijftien jaar geleden:
'Je hebt er ijsbergen bij, zo groot als België', zegt Paul Quentin. Hij zoekt publiciteit voor zijn bedrijfje dat gesmolten ijsbergen in flesjes op de Nederlandse markt wil brengen. Een persbericht: 'Graag wil ik u melden dat wij van Concept Drinks een uniek gebotteld drinkwaterproduct op de Europese markt gaan lanceren, medio Juni 2008. Het gaat hier om het meest schone drinkwater dat op deze planeet beschikbaar is."
Concept Drinks is van twee jonge handelsondernemers die 'een uitgangspunt nastreven als het gaat om duurzaam ondernemen & consumeren'.
Paul Quentin: ,,We komen uit de textiel en liepen tegen dit water aan." Hij legt per telefoon uit hoe het in zijn werk gaat. Brokken ijs, zo groot als België, breken los van de ijskap op de Noordpool en drijven naar Canada. Voordat de berg smelt kun je er van oogsten. Het ijs is ontstaan uit een dikke koek van sneeuw die op de Noordpool viel. Schone sneeuw uit schone tijden van ver voor het begin van de jaartelling. Schoon water dus.
Volgens Quentin wordt het ijs met grijpers uit zee gevist en op schepen geladen. Het smelt aan boord en al op het schip wordt het water gefilterd, zegt hij. Maar het is toch het zuiverste water ter wereld, wat wordt er dan uit gefilterd? 'Dat moet ik aan mijn compagnon vragen', zegt de jonge ondernemer.
Maar over alle dure en iets minder dure flessenwaters wordt hetzelfde gezegd. Puur natuur, zuiver water en dus het beste voor moeder en kind. Concept Drinks in het kruideniersvakblad Distrifood: 'In advertenties gaan we ons richten op jonge moeders. Wij bieden het zuiverste water om zuigelingenmelk mee aan te maken'.
Maar hoe zit dat dan toch met dat filteren op zee? Paul Quentin heeft het aan zijn compagnon gevraagd en e-mailt diens antwoord: 'De filtering betreft een test op een bacteriologisch onderzoek en filtering. Hierbij moet je denken aan E.coli, Enterokokken, Pseudomonas, koloniegetal 22 na 72 uur en koloniegetal 37 na 24 uur.'
Glashelder, maar niet heus. De watermannen hebben niet veel verstand van hun nieuwe koopwaar. Zelf zijn ze danig onder de indruk van de leeftijd van hun smeltwater, 12 duizend jaar, maar het zou volgens Quentin ook 30 duizend jaar kunnen zijn. Och arme. Wat een moeite dan om dat water in kleine flesjes helemaal uit Canada te laten komen. Net zo makkelijk kun je in 's-Hertogenbosch gaan wonen en flesjes vullen uit de keukenkraan. Wisten de jonge ondernemers niet; in Den Bosch komt 30.000 jaar oud water gewoon uit de kraan, en zo goed als gratis.