Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2022 smelten er jaarlijks meer dan 100.000 ijsbergen van de Noord- en Zuidpool weg in de oceaan. Birkhold beschrijft een plan om een ijsberg van zeg, 113 miljoen ton, van de Zuidpool naar Kaapstad te slepen. Daar zou de ijsberg een jaar lang in 20% van de waterbehoefte van de stad kunnen voorzien.

Maar hoe doe je dat, een ijsberg naar Kaapstad slepen?

Het idee is simpel. Je gaat met behulp van satellietdata op zoek naar een geschikte ijsberg en trekt die met behulp van een groot net naar Zuid-Afrika. Om er niet te veel stookolie aan kwijt te zijn, maak je gebruik van zeestromen.

In 2018 stevende Kaapstad af op een Day Zero, de dag dat het water op is. Uiteindelijk wist de stad dat af te wenden, maar het risico van een drinkwatertekort blijft levensgroot.

Het Zuid-Afrika plan staat niet alleen, laat Birkhold zien. Zo wil POLEWATER smeltwater naar de westkust van Afrika brengen. Daarvoor wil het bedrijf niet met ijsbergen slepen, maar smeltwater uit kleine meertjes op de bovenkant van de ijsberg in grote zakken pompen en die verschepen. En dan is er nog het UAE Iceberg Project, een plan om een ijsberg naar de kust van de Verenigde Arabische Emiraten te slepen.

Er zijn natuurlijk nog vele andere wegen die naar meer schoon drinkwater leiden zoals ontzilting, het recyclen van afvalwater én natuurlijk het voorkomen van waterverspilling. Mocht ijsbergslepen toch een haalbare optie blijken, dan wijst Birkhold op een juridische complicatie: van wie is een ijsberg en wie mag 'm gebruiken? Er zijn nog nauwelijks internationale verdragen en wetgeving over het gebruik van ijsbergen.
Dit artikel afdrukken