Dat blijkt uit onderzoek van het CBS in samenwerking met het Voedingscentrum.

Ook verse groenten stegen in 10 jaar tijd maar met 6%
Het Voedingscentrum deelde de productcategorieën van voedingsmiddelen en dranken van het CBS in naar wel of niet in de Schijf van Vijf (gezondere of ongezondere variant). Alles bij elkaar opgeteld stegen de prijzen van gezondere voedingsmiddelen in 10 jaar tijd gemiddeld 21%. De prijsstijging van ongezondere producten beliep bijna 15% en bleef een stuk onder het gemiddelde. Een kleine verandering is er de afgelopen 2 jaar wel te zien, toen stegen op jaarbasis de prijzen van ongezonder eten juist iets meer dan die van de gezondere keuze.

Fipronil
Terwijl je in 2010 €1,30 voor een pakje boter moest betalen, kostte in 2020 hetzelfde pakje zo’n €2,15. Met bijna 66% steeg de gemiddelde winkelprijs van boter het hardst van alle categorieën. Ook voor eieren leg je nu bijna 47% meer neer dan in 2010. Vooral in 2017, het jaar van de fipronilcrisis, stegen de prijzen sterk. Dat jaar maakten verse halfvolle en magere melk ook een grote sprong. In 10 jaar tijd werden die 43% duurder.

Naast boter waren de hoogste stijgers in de ongezonde categorie gerookt, gedroogd of gezouten vlees (+30%), overige vleesbereidingen zoals vleeswaren (+24%) en zout en specerijen (+20%). Wat opvalt is dat snoepgoed (-4%) en ijs (bijna -8%) vorig jaar goedkoper waren dan in 2010.

In de gezondere categorie laten graanproducten een minimale prijsstijging (pasta, ontbijtgranen en rijst) of zelfs daling (bakproducten en zetmeel) zien. Ook verse groenten stegen in 10 jaar tijd maar met 6%. Daarentegen leg je voor fruit fors meer geld neer. Vers en gekoeld fruit werd in 10 jaar tijd 26% duurder, gedroogd fruit en noten stegen 29% in prijs, fruitconserven 16%.

Door een verhoging van de verbruiksbelasting werden in 10 jaar tijd vooral frisdranken (+30%) en mineraalwater(+37%) duurder. Alcoholische dranken en vruchtensappen zitten onder de gemiddelde prijsstijging.

Pandemie
In 2020 waren voedingsmiddelen 2% duurder dan in 2019. Ongezondere voedingsmiddelen stegen in 2020 op jaarbasis met 2,3% iets sterker in prijs dan gezondere voedingsmiddelen (1,8%). Vooral suiker is duurder geworden. Van alle voedingsmiddelen steeg de prijs van het zoete goed met 11,4% het sterkst. De vraag is wat de coronapandemie verder met de prijzen doet. Marktonderzoeker GfK legde bonnetjes van het eerste kwartaal dit jaar naast die van het eerste kwartaal uit 2020. Afgelopen weekend brachten ze naar buiten dat boodschappen nu gemiddeld 3-4% duurder zijn vergeleken met een jaar eerder. Vooral voor vlees, salades, brood en bier tel je meer neer, met soms uitschieters van 9%, schrijft de NOS. De prijs voor koek en snoep bleef wel weer ongeveer hetzelfde.

Budget
Het CBS berekende verder dat in 2019 consumenten 12,8% van hun bestedingen uitgaven aan drinken en eten voor thuis. Dat komt neer op gemiddeld €7,18 per inwoner per dag. Dat zou genoeg moeten zijn om een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kan een gemiddelde volwassene voor €6,27 per dag gezond eten volgens de Schijf van Vijf.
Dit artikel afdrukken