Vergelijking met 'puur'
Zo’n voorbeeld van erosie zien we bijvoorbeeld bij ‘puur’ en puur sap. Bij puur sap ben je geneigd te denken aan sap dat direct uit fruit of groente geperst is, zonder verdere bewerking. Maar ook sap uit concentraat mag ‘puur’ genoemd worden. Terwijl sap uit concentraat niet zo puur is als de consument zou verwachten. ‘Puur’ sap uit concentraat is sap dat in het land van herkomst is geperst en vervolgens ontleed wordt tot water, geconcentreerd sap en meestal ook aroma’s en vezels. Vervolgens worden deze ingrediënten in het land van verkoop, naar wens en recept van de sap-marketeers, weer samengesteld tot ‘puur’ sap.
Bij ‘vers’ dreigt hetzelfde cq ís dat al aan de orde. Bij versproducten heb je namelijk het idee dat ze vers van het land komen (groente en fruit bijvoorbeeld) of vers bereid zijn (brood of salade bijvoorbeeld). Bij groente en fruit kan het best zijn dat het al geruime tijd daarvoor geoogst is. Bij brood of salade verwachten we dat het op de dag zelf bereid is, maar dat is niet altijd zo. Vanwege de positieve betekenis van het woord ‘vers’ is het verleidelijk om ‘vers’ te pas en te onpas te gebruiken of te misbruiken. Als het de verkoop maar stimuleert. Sappen worden bijvoorbeeld als ‘vers’ of ‘koelvers’ aangeprezen terwijl door een houdbaarheidsbehandeling de houdbaarheid met maanden is verlengd.
Tot zover de ene kant van het verhaal: ‘vers’ verkoopt goed en dus gebruiken we het woord om producten aan te prijzen en de verkoop te stimuleren.
Vers en niet-vers niet strikt te scheiden
Maar soms is het gewoon ook niet zo duidelijk wanneer iets vers is en wanneer niet. Zijn knapperige appels en sappige peren een half jaar na de oogst bijvoorbeeld nog steeds ‘vers’? En wanneer is verse vis niet vers meer? Sommige vis is een beetje bestorven zelfs beter van smaak. Kortom, het is ook niet eenvoudig om een strakke scheidslijn aan te brengen tussen vers en niet vers.
Voor zover ik weet zijn er geen wettelijke regels voor het gebruik van het woord vers. Misbruik ligt dan ook op de loer. Niet voor niets pleiten consumentenorganisaties voor regels waarmee onterecht gebruik van woorden als ‘vers’ en ‘puur’ aan de kaak kan worden gesteld. Een taalpolitie zou erop kunnen toezien dat woorden niet oneigenlijk gebruikt worden om de consument te misleiden. Of dat echt een oplossing is, is vers twee...
Producenten en marketeers zullen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen door consumenten eerlijk te behandelen. Die moet waar voor zijn geld krijgen en kopen wat hij op grond van de aanprijzing mag verwachten.
Dat die eigen verantwoordelijkheid niet altijd goed functioneert, blijkt uit Foodwatch' jaarlijkse verkiezing van het Gouden Windei voor de producent die het wel erg bont heeft gemaakt door geen verantwoordelijkheid te nemen.
Door de vraag van Foodlog wat ‘vers’ betekent, krabben we ons bij Schulp nog eens extra achter de oren. Gebruiken wij de woorden waarmee we onze producten aanprijzen wel goed en verantwoordelijk? Wij vinden oprecht vakmanschap belangrijk. Daarom gaan we opnieuw, en nog kritischer, kijken naar de omschrijvingen die we kiezen in onze uitingen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De appel die vandaag geplukt wordt is die morgen nog vers? Het brood wat vandaag gebakken wordt is dat morgen nog vers? Is de appel morgen verser dan het brood?
#13 Dick,
De komst van het digitale product paspoort schaar ik onder IoT, The internet of things. Het digitale productpaspoort gaat via internet zaken laten zien of dat thing, artikel in kwestie.
Middels specifieke (commerciële) data velden kunnen zaken over de keten van het artikel worden vastgelegd. Zoals mijn voorbeeld veld in #10
In de GS1 standaard van DIY, Garden & Pets* is het al realiteit dat per brick (artikelen die op elkaar lijken gegroepeerd in een 'bakje', een brick) specifieke vragen gesteld worden.
Bijv. binnen segment meubelen voor in de tuin wordt in de specifieke brick tuintafels gevraagd of het om een bouwpakket gaat Ja of Nee. Lees informatie voor de consument of de tafel opgebouwd en wel geleverd wordt**
Dit kan nu allemaal met internet, the Internet of Things. Als commerciële velden gedeeld kunnen worden kan dat ook met keten stap velden.
Vanuit basisvelden die ingevuld worden door een leverancier kan een PIM (Product Informatie Management) systeem, bijv GS1 (Global Standard) datamodel via rules (eenvoudig algoritme) hier uit opmaken of een artikel wel of niet vers zou mogen (moeten) hebben als USP. USP's (Unique Selling Point (Proposition officieel), Unieke product eigenschap) gaan al reeds mee in GS1 Datamodel DIY, Garden & Pets vanuit producenten, de artikeldata eigenaren naar retailers (en E-tailers) toe*
Voor de meelezers hier, wie meer informatie hierover wil kan contact met mij opnemen via mijn LinkedIN pagina of per email vanuit mijn accountgegevens hier. Lijkt mij niet helemaal juist om hier nu de draad onder het fraaie artikel van Schulp over vers over een datamodel, datamodel mogelijkheden te laten gaan. Een datamodel staat of valt met de duidelijkheid van een veld, van een definitie. Laat de draad daar over gaan, daar moet het gesprek juist over gaan en zo is deze serie volgens mij ingezet.
*DIY, Garden & Pets: Do It Yourself > in Nl GS1 datastandaard voor: Doe-het-zelf, Tuin en Dier.
**Of in de winkel in het schap staat > wat weegt dat wel niet, past dat wel in de koffer van mijn auto, heb ik wel een auto? >>,wie laat z'n tuintafel set niet thuisbezorgen¿?
Oftewel op dat opgebouwde plaatje wat je online bekijkt is niet perse duidelijk dat je hem zelf moet opbouwen en dus een stapel onderdelen thuis geleverd krijgt, een pakketje. Wel zo duurzaam en voordelig om geen lucht te vervoeren in logistiek vooral al af fabriek gezien, maar moet je wel vertellen aan je consument om een teleurstelling te voorkomen, lees slechte review en/of een dure onnodige, milieubelastende retourzending te voorkomen.
Het enige verse sap in de supermarkt is de sinaasappelsap die je daar zelf moet/mag persen.
Over sap kunnen we simpel zijn: alles in karton is nooit vers. Vrijwel alle glazen verpakkingen en producten in bag in box zijn gepasteuriseerd. Met als meest lange kooktijd: hotfill. Allemaal niet vers dus.
#10 Jeroen, kun je toelichten wat je bedoelt met je opmerking over of IoT?
Vers lijkt met uiterst moeilijk toe te lichten omdat het begrip uit andere onderwerpen (o.m. gezond, onverknoeid, natuurlijk, ambachtelijk - allemaal op zichzelf ook alweer lastige begrippen) is samengesteld. Ik hoop dat we die in deze serie gaan ontdekken