In navolging van de VS heeft ook China het importverbod op Iers rundvlees opgeheven. De opheffingen volgen op het intrekken van de BSE-beperking die nog altijd van kracht was voor Europees rundvlees. Ierland is het eerste Europese land dat opnieuw toegang heeft gekregen tot de aantrekkelijke markten van de VS en China.
'Verdacht' rundvlees
Europees rundvlees is op de wereldmarkt al jaren te goedkoop. Dat kwam door sanitaire maatregelen zoals de bescherming tegen BSE, maar vooral door de nasleep van de paardenvleesaffaire. Europees rundvlees was 'verdacht'. Anderzijds was er voldoende productie in andere landen om aan de vraag te voldoen.
Daarom bleef Europa met zijn rundvlees zitten, tot groot ongenoegen van de Europese rundvleessector. Inmiddels is de situatie veranderd. De vraag naar rundvlees neemt wereldwijd toe, nu steeds meer mensen in met name Azië zich rood vlees willen en kunnen veroorloven. De productie is in landen als de VS de afgelopen jaren gedaald. De stijgende prijzen maken het goedkopere Europese rundvlees internationaal een té aantrekkelijke optie om links te laten liggen. Bovendien blijken de rundvleehouders, Ierland voorop, al jaren actief te lobbyen.
Jarenlang intensief contact
In Global Meat News zegt de Ierse minister voor landbouw, voedsel en zee, Simon Coveney: "Deze aankondiging is het resultaat van een aantal jaren intensief contact met de Chinese autoriteiten op politiek, technisch en diplomatiek vlak." De doorbraak is het directe gevolg van een handelsmissie afgelopen november. Daar kwam Coveney met zijn Chinese collega-ministers Han Changfu en Shi Zhuping overeen dat er een veterinair inspectieteam naar Ierland af zou reizen. De inspectie vond in december plaats en Ierland slaagde 'met vlag en wimpel', aldus de trotse Coveney.
Een marktvolume van zes miljoen ton
Hij schat de omvang van de Chinese rundvleesmarkt op 6 miljoen ton. De komende vijf jaar komt daar nog een miljoen ton bij, als de Chinezen meer gaan verdienen en nog meer overstappen op een westers eetpatroon. "Het gaat niet alleen om runderslachtafval, maar ook steeds meer om hoge kwaliteit biefstukken. Ook heeft China behoefte aan traceerbaar - lees voedselveilig - rundvlees voor de groeiende fastfoodsector.
Voor Europa heeft het consequenties. Rundvlees wordt flink duurder. Dat wordt wennen.
Fotocredits: 'Irish Heresford Sirloin Steak', SteakEat
Dit artikel afdrukken
'Verdacht' rundvlees
Europees rundvlees is op de wereldmarkt al jaren te goedkoop. Dat kwam door sanitaire maatregelen zoals de bescherming tegen BSE, maar vooral door de nasleep van de paardenvleesaffaire. Europees rundvlees was 'verdacht'. Anderzijds was er voldoende productie in andere landen om aan de vraag te voldoen.
Daarom bleef Europa met zijn rundvlees zitten, tot groot ongenoegen van de Europese rundvleessector. Inmiddels is de situatie veranderd. De vraag naar rundvlees neemt wereldwijd toe, nu steeds meer mensen in met name Azië zich rood vlees willen en kunnen veroorloven. De productie is in landen als de VS de afgelopen jaren gedaald. De stijgende prijzen maken het goedkopere Europese rundvlees internationaal een té aantrekkelijke optie om links te laten liggen. Bovendien blijken de rundvleehouders, Ierland voorop, al jaren actief te lobbyen.
Jarenlang intensief contact
In Global Meat News zegt de Ierse minister voor landbouw, voedsel en zee, Simon Coveney: "Deze aankondiging is het resultaat van een aantal jaren intensief contact met de Chinese autoriteiten op politiek, technisch en diplomatiek vlak." De doorbraak is het directe gevolg van een handelsmissie afgelopen november. Daar kwam Coveney met zijn Chinese collega-ministers Han Changfu en Shi Zhuping overeen dat er een veterinair inspectieteam naar Ierland af zou reizen. De inspectie vond in december plaats en Ierland slaagde 'met vlag en wimpel', aldus de trotse Coveney.
Een marktvolume van zes miljoen ton
Hij schat de omvang van de Chinese rundvleesmarkt op 6 miljoen ton. De komende vijf jaar komt daar nog een miljoen ton bij, als de Chinezen meer gaan verdienen en nog meer overstappen op een westers eetpatroon. "Het gaat niet alleen om runderslachtafval, maar ook steeds meer om hoge kwaliteit biefstukken. Ook heeft China behoefte aan traceerbaar - lees voedselveilig - rundvlees voor de groeiende fastfoodsector.
Voor Europa heeft het consequenties. Rundvlees wordt flink duurder. Dat wordt wennen.
Fotocredits: 'Irish Heresford Sirloin Steak', SteakEat
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als de druk op, of de verleiding om meer aan rundvlees te gaan verdienen echt worden opgevoerd dan vrees ik dat ook Ierland aan de feedlots gaat Jos, met nog meer soja import uit ZA, want in uitbreiding grasareaal(of ander ruwvoer) zie ik niets, 80% van Ierland is al onder gras. Dan missen ze wel weer al die welzijns- en landschapspremies (als ze eerlijk spelen tenminste, wat lang niet altijd geval is tegenwoordig). Plus een fosfaatplafond in de pijplijn! En de onvermijdelijke commissies en beraad! Wordt daar wel veel gras gemaaid trouwens? Ik vermoed heel weinig, in de geaccidenteerde percelen dan (teveel muurtjes, stenen, oneffen terrein). Blessing in disguise, denkt de agroecoloog dan meteen!
In hogere prijzen Dirk.
Groot verschil USA en Ierland: in Ierland hele jaar door regen en maar 3 maanden dat gras minder groeit, heel veel grasland per inwoner, en europese landbouwwetgeving nog van kracht van Mc Sharry, ook een Ier, met warm hart voor vleesveehouders! China koopt 5oo duizend melkkoeien van Roemenië (kan dat wel? heb het wel gelezen), bovendien uit Australie, NwZeeland en Uruguay, want heeft zelf nauwelijks grasland , maar wel een onstilbare honger naar zuivel en rundvlees, en heel veel geld om soja en grasland elders te kopen, hoe zal dat alles eindigen??
Er is wel een causaal verband feedlots en vleesvee worden meestal gehouden op schrale grond. Ik denk dat prijzen al over de top zijn in de Usa, meestal zo als iedere een het weet draait het. Dat trimmings hier duurder worden is doordat boeren de koeien houden . April is niet zover weg. Koeien worden schaarser maar de waarde is net op het niveau van een jaar terug . Dat was al niet echt hoog.
Uit Ierland komen meer praatjes dan dat er vlees onderweg is naar de USA
Het moet allemaal eerst nog gebeuren
Voor wie nog twijfels heeft over de watersituatie in de midwest, hier vind je een pagina van de USGS Water Science School over de ontwikkelingen. Figuur 2 laat duidelijk zien waar (in rood) de grootste problemen zich tussen 1900 en 2008 hebben voorgedaan. Het zijn ongeveer de gebieden waar intensief rundvee wordt gehouden waarmee ik geenszins een causaal verband aantoon (de grote steden in de USA kunnen er ook wat van), maar de problemen schets waar een eventuele productievegroting mee wordt geconfronteerd. "There ain't no such thing as a free lunch".