Afgelopen week werd bekend dat Iers rundvlees, als eerste in Europa, weer mag worden geëxporteerd naar de VS. Sinds 1998 waren de grenzen gesloten voor Europees rundvlees vanwege de uitbraken van BSE in ons deel van de wereld. Dat meldt Global Meat News.
De wereld zit echter wat ingewikkelder in elkaar. De Amerikanen beschermden hun vleesproductie tegen importen uit Europa. Daarom hielden ze de importban meer dan een decennium in stand om veterinaire redenen, terwijl daar al heel lang geen significante sanitaire redenen meer voor waren.
Stijgende prijzen op de wereldmarkt, goedkoopte in Europa
Inmiddels is de situatie gekeerd. De VS hebben te weinig rundvlees voor hun thuismarkt. Dat komt omdat China en de Arabische landen een sterk groeiende vraag op hun vlees uitoefenen. Daardoor stijgen de prijzen van rundvlees op de wereldmarkt sterk. Europees rundvlees blijft daar nadrukkelijk bij achter als gevolg van de onbetrouwbaarheid van ons vlees die bleek bij de paardenvleesschandalen die Europa 1,5 jaar lang teisterden. Juist landen met groeiende vraag meden daardoor Europees rundvlees. Gevolg was dat Europa zijn vlees niet meer voor courante prijzen kwijt kon.
Ierse boeren protesteerden afgelopen november nog heftig omdat ze hun vlees niet eens meer voor de kostprijs konden verkopen. Ook in Frankrijk protesteerden extensieve rundvleesboeren in 2014 regelmatig fel tegen de te lage prijzen die hun bedrijven de kop kosten. In juni jongstleden bracht Foodlog een uitgebreide analyse van de merkwaardige prijssituatie van rundvlees in de wereld: buiten Europa schieten de prijzen omhoog, terwijl ze in Europa juist daalden.
Europa staat voor een prijsstijging
Die situatie keert. Nu Iers vlees via de afzet naar de VS weer in de handel en prijsvorming op wereldschaal gaat meedoen, zal de prijs in Europa naar verwachting stijgen. De consument moet zich er dan ook op voorbereiden dat ze mogelijk in 2014 voor het laatst zo goedkoop rundvlees heeft kunnen eten. Voor je dus om financiële redenen straks vanzelf vlees gaat minderen, een tip van Foodlog: als je ervan houdt, geniet er dan nog een paar laatste keren van.
Fotocredits: Nieuwsgierig Iers rund, Denis McLaughlin
Dit artikel afdrukken
De wereld zit echter wat ingewikkelder in elkaar. De Amerikanen beschermden hun vleesproductie tegen importen uit Europa. Daarom hielden ze de importban meer dan een decennium in stand om veterinaire redenen, terwijl daar al heel lang geen significante sanitaire redenen meer voor waren.
Stijgende prijzen op de wereldmarkt, goedkoopte in Europa
Inmiddels is de situatie gekeerd. De VS hebben te weinig rundvlees voor hun thuismarkt. Dat komt omdat China en de Arabische landen een sterk groeiende vraag op hun vlees uitoefenen. Daardoor stijgen de prijzen van rundvlees op de wereldmarkt sterk. Europees rundvlees blijft daar nadrukkelijk bij achter als gevolg van de onbetrouwbaarheid van ons vlees die bleek bij de paardenvleesschandalen die Europa 1,5 jaar lang teisterden. Juist landen met groeiende vraag meden daardoor Europees rundvlees. Gevolg was dat Europa zijn vlees niet meer voor courante prijzen kwijt kon.
Ierse boeren protesteerden afgelopen november nog heftig omdat ze hun vlees niet eens meer voor de kostprijs konden verkopen. Ook in Frankrijk protesteerden extensieve rundvleesboeren in 2014 regelmatig fel tegen de te lage prijzen die hun bedrijven de kop kosten. In juni jongstleden bracht Foodlog een uitgebreide analyse van de merkwaardige prijssituatie van rundvlees in de wereld: buiten Europa schieten de prijzen omhoog, terwijl ze in Europa juist daalden.
Europa staat voor een prijsstijging
Die situatie keert. Nu Iers vlees via de afzet naar de VS weer in de handel en prijsvorming op wereldschaal gaat meedoen, zal de prijs in Europa naar verwachting stijgen. De consument moet zich er dan ook op voorbereiden dat ze mogelijk in 2014 voor het laatst zo goedkoop rundvlees heeft kunnen eten. Voor je dus om financiële redenen straks vanzelf vlees gaat minderen, een tip van Foodlog: als je ervan houdt, geniet er dan nog een paar laatste keren van.
Fotocredits: Nieuwsgierig Iers rund, Denis McLaughlin
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De USA neemt de plaats in van Silvercrest en andere hamburgerproducenten. Die fabrieken liggen of stil of op halve kracht. Consumptie van rundvlees (gemalen) is weer achteruit gegaan in 2014. Voor de Amerikanen is het een opportunity goedkope snippers , sterke dollar . In theorie moet vlees juist goedkoper worden immers de verwaarding wordt beter, kunnen de steaks goedkoper.
Toch raar, vlees wordt steeds goedkoper en minder consumptie, terwijl klanten meestal roepen dat iets te duur is, wat heeft die Europese consument nu tegen zo'n mooi stuk iers rund of wat is het probleem met een lokaal geslacht rund ?
Intussen verbruiken de brazilianen met 190/200mln meer rundvlees dan wij 500mln.
Zé, ik begreep dat 90/10 trimmings en voorvoeten de belangrijkste vraag wordt, bevroren dus. Ze zijn daar nu eenmaal niet geïnteresseerd in stukken vlees van Europese koeien. Meer in het gemalen spul. De prijsverschillen tussen USA en Europa zijn tamelijk groot op dit moment, dus ik zie wel een beetje zuigkracht ontstaan. De Ieren ook. Benieuwd of dat leidt tot consolidatie van het huidige prijsniveau in Europa bij een dalende euro. Als die Amerikanen een keer hun neus snuiten is je vrieshuis leeg.
Zolang de Ieren 21 dagen houdbaarheid op hun verpakking zetten, zal het niet zo'n vaart lopen met gekoeld vlees naar de USA. Alleen afzet van bevroren voorvoeten en deelstukken lijkt me een optie. Het zal zo'n vaart niet lopen, ook niet omdat het aantal melkkoeien, in tegenstelling tot vleesvee, in de EU blijft stijgen. Het vlees van de melkkoeien is - uitzonderingen daargelaten - zo slecht, dat die prijzen nog jaren laag blijven. Het enige wat duurder kan worden, is kalfsvlees. Maar dan moet Frans van Dongen nog even zijn best doen om de Amerikanen over te halen om Nederlands kalfsvlees te gaan eten. Wellicht dat Frans - die aan het roer staat van de EU vleesexport - zijn licht kan laten schijnen over wat er allemaal kan gebeuren ?