Afgelopen week werd bekend dat Iers rundvlees, als eerste in Europa, weer mag worden geëxporteerd naar de VS. Sinds 1998 waren de grenzen gesloten voor Europees rundvlees vanwege de uitbraken van BSE in ons deel van de wereld. Dat meldt Global Meat News.

De wereld zit echter wat ingewikkelder in elkaar. De Amerikanen beschermden hun vleesproductie tegen importen uit Europa. Daarom hielden ze de importban meer dan een decennium in stand om veterinaire redenen, terwijl daar al heel lang geen significante sanitaire redenen meer voor waren.

Stijgende prijzen op de wereldmarkt, goedkoopte in Europa
Inmiddels is de situatie gekeerd. De VS hebben te weinig rundvlees voor hun thuismarkt. Dat komt omdat China en de Arabische landen een sterk groeiende vraag op hun vlees uitoefenen. Daardoor stijgen de prijzen van rundvlees op de wereldmarkt sterk. Europees rundvlees blijft daar nadrukkelijk bij achter als gevolg van de onbetrouwbaarheid van ons vlees die bleek bij de paardenvleesschandalen die Europa 1,5 jaar lang teisterden. Juist landen met groeiende vraag meden daardoor Europees rundvlees. Gevolg was dat Europa zijn vlees niet meer voor courante prijzen kwijt kon.

Ierse boeren protesteerden afgelopen november nog heftig omdat ze hun vlees niet eens meer voor de kostprijs konden verkopen. Ook in Frankrijk protesteerden extensieve rundvleesboeren in 2014 regelmatig fel tegen de te lage prijzen die hun bedrijven de kop kosten. In juni jongstleden bracht Foodlog een uitgebreide analyse van de merkwaardige prijssituatie van rundvlees in de wereld: buiten Europa schieten de prijzen omhoog, terwijl ze in Europa juist daalden.

Europa staat voor een prijsstijging
Die situatie keert. Nu Iers vlees via de afzet naar de VS weer in de handel en prijsvorming op wereldschaal gaat meedoen, zal de prijs in Europa naar verwachting stijgen. De consument moet zich er dan ook op voorbereiden dat ze mogelijk in 2014 voor het laatst zo goedkoop rundvlees heeft kunnen eten. Voor je dus om financiële redenen straks vanzelf vlees gaat minderen, een tip van Foodlog: als je ervan houdt, geniet er dan nog een paar laatste keren van.

Fotocredits: Nieuwsgierig Iers rund, Denis McLaughlin
Dit artikel afdrukken