Mocht Groot-Brittannië eind maart zonder 'deal' uit de EU stappen, dan zal de Republiek Ierland de EU om 'miljoenen euro's aan speciale steun' verzoeken. Dat zei de Ierse minister van Landbouw Michael Creed donderdag. Volgens Creed zijn de gevolgen van een 'no deal'-brexit niet op te brengen door met name de Ierse landbouw. Van de Ierse export gaat 80% naar Groot-Brittannië, vooral zuivel en rundvlees.

"We zijn ons zeer bewust van de unieke afhankelijkheid van Ierland van de Britse voedingsmarkt", onderstreept Creed in The Irish Independent. "Er is hier sprake van honderden miljoenen. Van de rundsector tot de visserij: we spreken over monumentale bedragen."

Het Britse parlement zal in de week van 14 januari stemmen over het akkoord dat premier Theresa May met de EU heeft gesloten. Of May er in slaagt haar deal door het parlement te loodsen is echter maar zeer de vraag. Zowel aan Europese als Britse kant wordt ondertussen koortsachtig gewerkt aan de noodmaatregelen die een eventuele harde brexit met zich mee zullen brengen. In Ierland alleen al liggen deze week 45 wetsvoorstellen voor om "de havens te herinrichten, voor een fonds voor de aanwerving van bijkomend douanepersoneel, en voor het behoud van de geïntegreerde elektriciteitsmarkt tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland", aldus Knack.

Knack - Ierland vraagt Europese noodhulp in geval van harde brexit
  • Deel
Druk af