De Dail, het Ierse Lagerhuis, besloot afgelopen donderdag dat de regering van Ierland 'zo snel als praktisch mogelijk is' afscheid moet nemen van geld dat de republiek heeft geïnvesteerd in activiteiten die te maken hebben met fossiele brandstoffen. Het Lagerhuis nam een wetsvoorstel aan dat de regering verplicht om het nationale investeringsfonds zijn participaties in steenkool, olie, gas en turf te laten verkopen. Het fonds beheert deelnemingen met een waarde van circa €8 miljard.

Om van kracht te worden moet de nieuwe wet in september ook door de Seanad, het Hogerhuis, worden aangenomen. Dat kan de wet niet veranderen, maar wel ophouden. Als het wetsvoorstel, zoals verwacht, dit najaar wet wordt, desinvesteert Ierland voor meer dan €300 miljoen in bedrijven en holdings die actief zijn op het gebied van fossiele energievoorziening zegt Trócaire, de Ierse katholieke hulporganisatie die hard voor het voorstel heeft geijverd.

Ierland is het eerste land ter wereld dat gehoor geeft aan een advies van de Noorse centrale bank. Die adviseerde de regering van het olieproducerende Scandinavische land om het aandeel in bedrijven die te maken hebben met de winning, raffinage en verkoop van fossiele brandstoffen in zijn beleggingsportefeuille fors te verlagen.
New York Times - Ireland Moves to Divest From Fossil Fuels
  • Deel
Druk af