Over 15 jaar zijn slanke Europeanen een uitzondering. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onderzocht samen met UK Healthforum een groep van 53 Europese landen. De resultaten werden door Joao Breda gepresenteerd tijdens het Europese Obesitas Congress in Praag. Ze haalden vanmorgen de complete Europese pers.

De gepresenteerde conclusies waren er dan ook naar. Over 15 jaar zou de overgrote meerderheid van de Europeanen aan overgewicht lijden.

Als grondslag voor die conclusie hanteert de WHO een BMI van 25 als norm voor overgewicht. Wie een BMI van 30 of hoger heeft, is obees.

De verwachting is dat in 2030 89% van de Ierse mannen overgewicht heeft
Nederland de uitzondering?
In Ierland en Oezbekistan loopt over 15 jaar bijna geen enkele dunne man meer over straat. De verwachting is dat in 2030 89% van de Ierse mannen overgewicht heeft. Bij de vrouwen liggen Bulgarije en België aan kop, met ook beide een verwachting dat straks 89% te dik is. Een snelle toename van overgewicht verwacht de WHO onder de Spanjaarden, Grieken, Zweden, Oostenrijkers, Tsjechen en Britten, meldt The Independent.

Terwijl overgewicht in bijna alle landen stijgt of gelijk blijft, vormt Nederland hierop een uitzondering. Het aantal mensen met overgewicht en obesitas daalt bij ons, volgens Breda's verwachtingen. In 2030 zullen 49% van de mannen en 43% van de vrouwen te dik zijn.

De presentatie van de WHO is gebaseerd op een compilatie van een een grote hoeveelheid reeds bekende epidemiologische onderzoeken. Die laten trends zien, maar vertellen niet waarom die optreden. Daarom is het de vraag waarom de toekomstverwachtingen - waar nu de kranten bol van staan - waar zouden zijn. Daarom wil Foodlog graag van voedingswetenschappers en andere echte deskundigen horen: 1) hoe zeker is het dat een Ier veel dikker wordt en een Nederlander juist dunner en 2) waarom is dat vermoedelijk zo?

Help mee het publiek te informeren, deskundigen van Nederland.

Fotocredits: 'Old jeans', potamos.photography
Dit artikel afdrukken