Omdat zwangere vrouwen foliumzuur moeten innemen om open ruggetjes bij babies te voorkomen, stelt de Gezondheidsraad voor om brood te verrijken met foliumzuur. Dus moeten we nu allemaal meer foliumzuur innemen. Een citaat uit het persbericht:
Daarom kan aan een aanvullende maatregel gedacht worden: de toevoeging van foliumzuur aan basisvoedingsmiddelen als brood en broodvervangers. Op dit moment mogen fabrikanten op vrijwillige basis foliumzuur aan hun voedingsmiddelen toevoegen. Dat biedt echter geen garantie dat vrouwen in de vruchtbare leeftijd deze specifieke producten ook zullen gebruiken. Dit beleid heeft nog een ander bezwaar, want met het huidige toegestane niveau van verrijking is het niet uit te sluiten dat kinderen een te hoge inname krijgen.
Uit een ander citaat blijkt dat de Gezondheidsraad wel beducht is voor een teveel aan foliumzuur:
Aan het invoeren van deze maatregel is wel een voorwaarde verbonden: de verrijking van andere voedingsmiddelen met foliumzuur moet dan worden gestaakt. Alleen zo kan worden voorkomen dat kinderen een te hoge dosis foliumzuur binnenkrijgen.
In Amerika (volgens deze beschrijving van foliumzuur) is het al gewoon om foliumzuur aan onbijtgranen toe te voegen. In Nederland is er al HO Havermout verkrijgbaar met foliumzuur. Bij de introductie in Engeland was het onduidelijk of het midddel niet erger is dan de kwaal. Ik zou zeggen: laat iedereen die meer foliumzuur wil innemen daar zelf op letten. Waarom zou ik er in de supermarkt op moeten letten of ik wel/niet meer foliumzuur krijg in mijn brood, terwijl ik dat helemaal niet nodig heb?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er werden vorig jaar in NL bijna 181.000 kinderen geboren. Ruwweg hebben we het dus over iets meer dan een 1% zwanger zijn van de Nederlandse bevolking.
Van de 10.000 kinderen die geboren worden, krijgen er gemiddeld 4,5 spina bifida. Hoe vreselijk ook, en ik weet dat van nabij: het lijkt mij geen rechtvaardiging om 100% van de bevolking op te zadelen met iets wat bestemd is voor 1% van die bevolking, ten einde de kans van minder dan een half promille voor die ene procent te verkleinen.
Knettergek, die leden van de Gezondheidsraad.
Als dat zo doorgaat met die toevoegingen lijkt het enige aangewezen verkoopkanaal voor voedingsmiddelen de apotheek. Aan de hand van je ziektebeeld en je medicijngebruik mag je dan kiezen uit door de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geselecteerde voedingsmiddelen. Een macaber toekomstbeeld? We lijken er wel hard op af te stevenen.
Hoe groot is het probleem dat met het risico van overvoering van B11 zou worden opgelost?
Weegt het risico van een teveel van het middel op tegen de vermindering van het aantal kinderen dat wordt geboren met een open ruggetje?
Hoeveel van die kinderen worden er eigenlijk geboren?
Met stomheid geslagen omdat:
1. de helft van de bevolking niet genoeg foliumzuur binnenkrijgt, maar dat is geen reden om het beleid te wijzigen. Want, zo blijkt uit bloedonderzoek, bij slechts (???) een kwart van de proefpersonen werd een te laag gehalte aan foliumzuur in het bloed gevonden.
2. in het hele rapport de woorden 'groenten en fruit' niet zijn gevallen. terwijl dat nou net de belangrijkste bronnen van foliumzuur zijn. Ik had wel een aanbeveling verwacht in de trant van: investeer in schoolfruit of werkgroente of desnoods in een 'blije fruitdoos'
3. de gezondheidsraad zich zo puur richt op de zwangere vrouwen als het gaat om verrijking. Dat snap ik ten eerste niet omdat verrijking me voor iedereen wel een goed idee lijkt. Tenslotte haalt de helft van de bevolking de aanbeveling niet. En als ze het inderdaad alleen maar willen voor de zwangere vrouwen, dan slaat het nergens op om brood te verrijken.
4. dat het iedereen verbaast dat het nog niet gelukt is om die foliumzuurinname rondom de zwangerschap goed te regelen. Geen wonder! Het is ook veel te ingewikkeld met die 4 weken voor en die 8 weken na de conceptie. Ik zeg: alle vruchtbare vrouwen een pil met alle vitamines, maar speciaal foliumzuur en vitamine D (want dat wordt ook beroerd geslikt door zwangere vrouwen). Gratis te verkrijgen bij de anticonceptiepil en daarna. Doorslikken gedurende de hele zwangerschap. 'Een slimme vrouw slikt de pil, ook als ze zwanger is'
5. het laatste punt deed me denken aan mijn eigen schooltijd. Dat het wel eens voorkwam dat een proefwerk zoooo moeilijk was, dat iedereen een onvoldoende had en dat de meester dan de norm wat versoepelde. De Gezondheidsraad zegt namelijk: oh, bijna niemand haalt die aanbevolen hoeveelheid? misschien moeten we binnenkort die aanbevolen hoeveelheid maar een beetje naar beneden bijstellen...Ja, zo lust ik er nog wel een paar!
Uw verbaasde Karine
Wouter, ik zou inderdaad vrouwen liever pillen voorschrijven dan mensen die het foliumzuur niet nodig hebben, het opdringen via brood. En vrouwen informeren over foliumzuur lijkt me zinnig, maar waarom moet je het koppelen aan een product in de supermarkt? Doe dat liever via de geeigende medische kanalen. Je voorstel om vrouwen die stoppen met anticonceptie een foliumzuurpil voor te schrijven, vindt ik veel beter dan maar voor iedereen foliumzuur stoppen in het brood.
@Karine,
Waarom was je met stomheid geslagen?
En wat is jouw strategie om vrouwen v.a. 14 jaar op vrijwillige basis aan het foliumzuur te krijgen?
Je zou vrouwen die met anticonceptie stoppen automatisch pillen kunnen voorschrijven.