Maar Gouda, de stad, heeft daar niks aan. Iemand bedacht een zegeltje, een soort certificaat van echtheid, uit te geven door de stad Gouda. Het wordt alleen op kaas geplakt als die kaas echt Gouds is, dat wil zeggen zo mag heten van de stad.
Zo’n zegeltje zou voor kaasmakers ongeveer €10.000 per jaar moeten kosten.
Het genie heeft duidelijk geen ene moer verstand van kaas en kaashandel.
Er zijn al Gouda’s die Old Amsterdam heten en Rotterdamse Oude. De laatste wordt gemaakt in Lutjewinkel, Noord-Holland, waar de beste Gouda’s ter wereld vandaan komen. Die Noord-Hollandse Gouda's zijn bovendien officieel door de Europese Unie erkend als oerecht.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Er wordt al jaren geen Goudse kaas in Gouda gemaakt. De laatste ambachtelijke kaasmaker in Gouda woonde op de zorgboerderij op de Bloemendaalseweg 50 en is er een paar jaar geleden mee gestopt. https://www.gemiva-svg.nl/boerderijgouda
#2 Voor mij is die vraag niet moeilijk te beantwoorden.
Ieder jaar organiseert de BBZ de cum laude kaaskeuring. Er zijn 3 hoofdgroepen: Boerenkaas, kaas vd boerderij en ambachtelijk bereidde kaas.
Op de laatst gehouden cum laude keuring heb ik samen met collega keurmeester J. Ten Have een geitenkaas de maximale 100 punten gegeven. Achteraf bleek deze kaas ingezonden te zijn door Abdij OLV De Koningshoeven. Uit Berkel Rnschot. Deze kaas was ingedeeld bij de ambachtelijk bereidde kazen.
Voor mij is dit dus de beste Goudse kaas van dit jaar.
Dick ben wel benieuwd in welke wet staat dat Lutjewinkel de beste Goudse kaas maakt.
Haha, de lekkerste Goudse komt uit Leiden!
Theo, ik denk dat Sijmen de wet volgt en niet z’n smaak. Waar komen de beste vlgs jou vandaan?
De beste Goudse kazen komen uit Lutjewinkel.
Mijn vraag is waar is die uitspraak op gebaseerd?