Een adviseur met een bureau voor stadspromotie zit iets dwars. Je hebt Gouda, de stad, en je hebt kaas die zo heet. Het gele spul is wereldberoemd. Boerenkaas, Goudse van rauwe melk, is Europees beschermd.

Maar Gouda, de stad, heeft daar niks aan. Iemand bedacht een zegeltje, een soort certificaat van echtheid, uit te geven door de stad Gouda. Het wordt alleen op kaas geplakt als die kaas echt Gouds is, dat wil zeggen zo mag heten van de stad.

Zo’n zegeltje zou voor kaasmakers ongeveer €10.000 per jaar moeten kosten.

Het genie heeft duidelijk geen ene moer verstand van kaas en kaashandel.

Er zijn al Gouda’s die Old Amsterdam heten en Rotterdamse Oude. De laatste wordt gemaakt in Lutjewinkel, Noord-Holland, waar de beste Gouda’s ter wereld vandaan komen. Die Noord-Hollandse Gouda's zijn bovendien officieel door de Europese Unie erkend als oerecht.

Sijmen Spiegel
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken