Wageningen UR Food & Biobased Research, het Voedingscentrum en Milieu Centraal ontwikkelden de FoodBattle, een manier om organisaties en mensen minder voedsel te laten verspillen. Dat doen ze door in een groepsgewijze aanpak letterlijk de strijd - om zo min mogelijk voedsel te verspillen - aan te gaan met andere groepen.

Na een aantal succesvolle trajecten in gemeenten, overheidsinstellingen en verenigingen komt eind dit jaar 'Foodbattle 2.0' beschikbaar voor een groot publiek, meldt Wageningen UR.

Succesvol
Inmiddels hebben er al 15 succesvolle FoodBattles plaatsgevonden. Bij de FoodBattle van dit voorjaar verminderden de 1500 deelnemers, van 8 organisaties, binnen 3 weken de hoeveelheid weggegooid voedsel met 27%. Dat is in lijn met resultaten van de eerdere FoodBattles en reden om Foodbattle 2.0 verder uit te rollen.

Gepersonaliseerd advies
In FoodBattle 2.0 kunnen deelnemende organisaties en groepen straks zelf bepalen wanneer ‘hun’ FoodBattle begint en hoe lang deze duurt. Deelname was tot nu toe beperkt tot vaste periodes van drie weken in het voor- en najaar.

“Organisaties kunnen de FoodBattle straks optimaal integreren in hun beleid en zo synergie creëren met andere initiatieven van hun organisatie, zoals duurzaam voedsel, gebruik van grondstoffen, afvalmanagement of circulaire economie”, zegt Hilke Bos-Brouwers, coördinator van de FoodBattle.

Daarnaast krijgen deelnemers aan Foodbattle 2.0 voortaan gepersonaliseerd advies, in plaats van algemene tips om voedselverspilling te verminderen. “Mensen die veel groente weggooien, krijgen dan andere tips dan iemand die vaak zuivelproducten overhoudt", illustreert Bos-Brouwers. “Ook kun je personaliseren aan de hand van het demografische profiel, bijvoorbeeld huishoudgrootte of de aanwezigheid van kinderen. Deelnemers worden zich zo nog meer bewust van hun valkuilen en zijn hierdoor waarschijnlijk eerder geneigd om hun gedrag te veranderen.”

Fotocredits: ‘Fresh Food In Garbage Can To Illustrate Waste’, USDAgov
Dit artikel afdrukken