Heeft een verandering van voedingspatroon echt effect op mentale en lichamelijke klachten en het darmmicrobioom? Dat gaat de Groningse wetenschapper Anouk Willems uitzoeken in haar promotieonderzoek 'Eten voor de Wetenschap' (wEtenschap). Niet in het laboratorium of in een gecontroleerde testomgeving, maar in real life, waarbij deelnemers zelf bepalen welk voedingspatroon ze volgen en wat ze eten. Met andere woorden: burgerwetenschap, op z'n Engels: citizen science.

Of het nu is om af te vallen, welvaartsziekten als diabetes terug te dringen, een depressie te bestrijden of over te stappen op een gezondere leefstijl, is niet van belang. De onderzoekers (van de Universiteit Groningen en Van Hall Larenstein) zijn geïnteresseerd in alle voedingspatronen en vooral wat er gebeurt tijdens het overstappen op een ander voedingspatroon.

Ze gaan kijken naar de effecten van het hele voedingspatroon, in de thuissituatie - dus niet van bepaalde voedingsstoffen - op de (darm)gezondheid gedurende de eerste 4 weken na de verandering van voedingspatroon.

Willems is op zoek naar mensen uit heel Nederland, die wekelijks een online vragenlijst willen invullen en 2 keer een ontlastingsmonster willen nemen. Dat laatste is overigens optioneel.

Het wEtenschap-onderzoek wordt gesteund door het Diabetesfonds, het Migrainefonds en de Ancestral Health Stichting.
wEtenschap - Home | Eten voor de Wetenschap
  • Deel
Druk af