Onderzoekers van de Universiteit van Gothenburg probeerden of ze konden ontdekken wat bepaalt dat mannen oud worden. Ze zetten daarvoor een langjarig onderzoek op waarin ze het leven van 855 mannen uit 1913 vanaf hun vijftigste volgden. Op de leeftijd van 54, 60, 67, 75, 80 en 100 jaar keken de onderzoekers naar de gezondheid en levensomstandigheden. Zo hoopten ze achter de factoren te komen die bepalend zijn voor een hoge levensduur. De resultaten van het onderzoek kwamen begin dit jaar naar buiten.

Van de respondenten haalde 27% de leeftijd van 80 en 13% de 90. Slechts tien mannen werden 100. Na hun tachtigste overleed 42% aan hart- en vaatziekten.

Leeftijd vader maakt niet uit
De onderzoekers vond een aantal overeenkomsten bij degenen die de 100 gehaald hadden. Er is een genetisch relatie tussen het oud worden en een hoge leeftijd van de moeder; hoe oud de vader werd, blijkt minder van belang. Dominant zijn echter contextuele factoren: een hoge sociale klasse op je 50e en fitheid op 54-jarige leeftijd. Lars Wilhelmsen, hoofdauteur, zegt op Mail Online: “We raden mensen die graag ouder dan honderd willen worden aan om niet te roken, een gezonde cholesterol te hebben en zichzelf te beperken tot vier kopjes koffie per dag.” Dit onderzoek toont aan dat de genetische factoren minder zwaar wegen dan andere, beïnvloedbare factoren. Dat zou betekenen dat mensen zelf in de hand hebben hoe oud ze worden.

Checklist
Hoe je een hoge sociale status bereikt omdat je graag oud wilt worden, is echter net als je moeder niet zo gemakkelijk zelf te beïnvloeden. De Daily Mail stoort zich daar niet aan en drukt op gezag van de onderzoekers een checklist af:
- Rook niet
- Drink niet meer dan 4 kopjes koffie per dag
- Blijf opgewekt
- Zorg voor een lage bloeddruk
- Zorg voor een gezond cholesterolniveau
- Zorg voor een oude moeder
- Zorg dat je in een eigen huis kunt wonen als je 50 bent
- Zorg voor een goed postuur

Opvallend was dat de 100-jarige mannen allemaal slank waren, ook al hadden ze allemaal een stok, looprek of rollator nodig.

Het onderzoek is gepubliceerd in Scandinavian Cardiovascular Journal.

Fotocredits: 'IMG_2369', Bengt Nyman
Dit artikel afdrukken