Nederland moet zo snel mogelijk statiegeld gaan heffen op blikjes. Dat is de insteek van de campagne 'Statiegeld? Yes we can!' die dinsdag afgetrapt werd door de Statiegeldalliantie. "Want of het nou om zwerfblikjes in de bosjes of om vlijmscherpe stukjes van (per ongeluk) gemalen blikjes in koeienvoer gaat, het moet stoppen. Dat vindt zowel de milieuactivist als de boer. Ook zo’n beetje álle gemeentes, die klaar zijn met het dweilen met de kraan open en de hoge schoonmaakkosten pleiten voor hetzelfde: statiegeld op blikjes," schrijft Metro.

beeldmateriaal Statiegeld? Yes we can!


De vraag is dan ook niet of er een statiegeldregeling op blikjes moet komen, maar per wanneer. De campagnevoerders (van Consumentenbond tot LTO, gemeentes en de Triodosbank) voeren de druk op minister Stientje van Veldhoven (Milieu) op. "De dag dat milieuorganisaties en boeren hetzelfde willen, is gekomen,” zegt campagneleider Tom Zoete van de Statiegeldalliantie.

Omdat uit monitoringsresultaten blijkt dat de hoeveelheid blikjes in het zwerfvuil stijgt (met maar liefst 19%) en blikjes 2,7 keer zoveel bijdragen aan het zwerfafval als plastic flesjes, aldus Trouw, heeft Van Veldhoven al een ontwerpbesluit voorgelegd aan de Tweede Kamer om statiegeld te gaan heffen. De Statiegeldalliantie wil dat besluit naar voren halen en nog vóór de verkiezingen van volgend jaar de knoop doorgehakt krijgen. Dan kan de statiegeldregeling voor blik mooi samenvallen met de invoering van het statiegeld op kleine plastic flesjes, dat vanaf juli 2021 geldt. En kunnen ook de supermarkten, die de inzameling van die kleine flesjes aan het voorbereiden zijn, in één keer door de blikjes meenemen.

"Samen met alle gemeenten, organisaties en bedrijven willen we de politici aanmoedigen om nu door te pakken, en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten,” zegt Zoete. Want het werkt; dat blijkt uit de andere landen waar statiegeld op blikjes al lang is ingevoerd (en nooit meer is heroverwogen). "Als je bijvoorbeeld door Kopenhagen, Berlijn of Oslo loopt, valt het daar gewoon op hoe proper het is. Je zult er geen blikje op straat tegenkomen."
Dit artikel afdrukken