
De vraag is dan ook niet of er een statiegeldregeling op blikjes moet komen, maar per wanneer. De campagnevoerders (van Consumentenbond tot LTO, gemeentes en de Triodosbank) voeren de druk op minister Stientje van Veldhoven (Milieu) op. "De dag dat milieuorganisaties en boeren hetzelfde willen, is gekomen,” zegt campagneleider Tom Zoete van de Statiegeldalliantie.
Omdat uit monitoringsresultaten blijkt dat de hoeveelheid blikjes in het zwerfvuil stijgt (met maar liefst 19%) en blikjes 2,7 keer zoveel bijdragen aan het zwerfafval als plastic flesjes, aldus Trouw, heeft Van Veldhoven al een ontwerpbesluit voorgelegd aan de Tweede Kamer om statiegeld te gaan heffen. De Statiegeldalliantie wil dat besluit naar voren halen en nog vóór de verkiezingen van volgend jaar de knoop doorgehakt krijgen. Dan kan de statiegeldregeling voor blik mooi samenvallen met de invoering van het statiegeld op kleine plastic flesjes, dat vanaf juli 2021 geldt. En kunnen ook de supermarkten, die de inzameling van die kleine flesjes aan het voorbereiden zijn, in één keer door de blikjes meenemen.
"Samen met alle gemeenten, organisaties en bedrijven willen we de politici aanmoedigen om nu door te pakken, en statiegeld op blikjes snel in de wetgeving te zetten,” zegt Zoete. Want het werkt; dat blijkt uit de andere landen waar statiegeld op blikjes al lang is ingevoerd (en nooit meer is heroverwogen). "Als je bijvoorbeeld door Kopenhagen, Berlijn of Oslo loopt, valt het daar gewoon op hoe proper het is. Je zult er geen blikje op straat tegenkomen."
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eindelijk positief nieuws, Hoewel ik wekelijks in Berlijn, Kopenhagen, en Oslo kom en er ook blikjes opruim, die ik mooi kan inleveren. Daar zien we ook dat ouderen de blikjes opruimen omdat het geld waard is.