In een muizenstudie toonden onderzoekers van het Universiteitsziekenhuis van Basel aan dat die ontstekingsreactie bij een gezond eetpatroon beschermend werkt. Als er sprake is van teveel en te vaak eten, blijkt de reactie juist schadelijk te worden en kan het leiden tot diabetes type 2.
Gezonde ontstekingsreactie
Onderzoeker Erez Dror vertelde me hoe dat werkt. “Na iedere maaltijd verzamelen bepaalde immuuncellen, macrofagen, zich in de ingewanden. Deze macrofagen produceren de boodschapperstof Interleukine-1beta (IL-1beta), die verrassend genoeg ook de insuline-afgifte van de alvleesklier blijkt te stimuleren, afhankelijk van de bloedglucosewaarden.”
“De korte ontstekingsreactie na een maaltijd is dus belangrijk voor het absorberen van suiker. Samen met insuline reguleert interleukine-1bèta de bloedglucosespiegel, maar IL-1beta zorgt er ook voor dat het immuunsysteem wordt voorzien van suiker en wordt geactiveerd. Dat is van belang om de aanwezige bacteriën onschadelijk te maken.”
Gezonde reactie kan chronisch worden
IL-1beta maakt deel uit van een gezonde, beschermende reactie, maar kan ook schadelijk worden. Dat gebeurt als de stof constant aanwezig is en de ontstekingsreactie niet meer verdwijnt. “Als de in principe gezonde ontstekingsreactie te lang aanhoudt - bijvoorbeeld door te veel en te vaak eten - blijven de insuline-producerende cellen geactiveerd en beschadigen ze daardoor. De ontsteking wordt dan chronisch en dat kan leiden tot diabetes.”
Gezond eetpatroon
Of het samenspel tussen het metabolisme en het immuunsysteem gezond of ongezond uitpakt, hangt af van zowel de bacteriën als de nutriënten in het voedsel. Als een maaltijd voldoende nutriënten bevat, krijgt het immuunsysteem genoeg glucose om actief de met het eten meegekomen bacteriën onschadelijk te maken. Bij gebrek aan nutriënten, bewaart het lichaam de schaarse calorieën voor de belangrijkste lichaamsfuncties. Dat gaat ten koste van de immuunrespons, zodat het risico op infectieziekten groter wordt.
Een gezond eetpatroon waarin je niet te veel en te vaak eet en de maaltijden voldoende glucose bevatten, lijkt er – in ieder geval bij muizen - dus voor te zorgen dat de ontstekingsreactie gezond blijft en beschermend werkt.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In hoeverre kun je een onderzoek in zeer kleine knaagdieren extrapoleren naar grote alleseters? Ons spijsverteringssysteem van mondholte en gebit tot en met de darmen en vergelijkend onderzoek met primaten (die een beetje meer op ons lijken dan muizen) wijzen eerder in de richting van vaak een beetje eten dan op enkele grote maaltijden. Wij zouden eens kunnen uitproberen hoe de natuurlijke manier van eten van bijvoorbeeld chimpansees onze gezondheid zou bevallen, in plaats van muizen na te gaan doen.
Ook in artikel: 'Carrefour zegt dat het zijn klanten ‘smakelijke alternatieven’ aanbiedt. Die alternatieven zijn baarsfilet, claressefilet en koolvis.'
Claresse wordt in Nederland gekweekt in schoon bronwater. Weinig foodmiles en duurzame kweek. Zie ook www.brabantfish.nl
interessant artikel Marjolein !
Ons credo is ook, "We eten ons ziek en verteren ons gezond!"
Jammer alleen Wouter, dat die suggestie van 'teveel of te vaak' niet is wat onderzocht is. Het is een invulling die de geïnterviewde onderzoeker er aan geeft.
In de publicatie noemen ze het in de inleiding, waarbij ze refereren naar onderzoek uit de afgelopen decennia (sommige al uit 1993), waaruit al gebleken was dat chronische activatie van het immuunsysteem betrokken is bij de ontwikkeling van obesitas en diabetes. Dat is niet nieuw. Echter, of een chronische activatie werkelijk door 'teveel en te vaak' komt is echter de vraag. Die gedachte beheerst namelijk het denken al tijden, maar is niet perse hét mechanisme. Echt duidelijk lijkt de oorzaak nog niet, het valt niet uit te sluiten dat wát er gegeten wordt belangrijker is.
Nieuw in dit onderzoek is de rol die het immuunsysteem speelt bij de excretie van insuline.
Over het niet te veel eten is iedereen het wel eens, maar discussies gaan vaak over niet te vaak of juist vaker en wel of geen koolhydraten.