Een over het zee-ijs fouragerende ijsbeer heeft voor een goede energiebalans iedere 10 tot 12 dagen een volwassen zeehond - of twintig pups - nodig. In de praktijk halen ze dat vaak niet, is nu bewezen. Amerikaanse onderzoekers bonden 3 jaar achtereen in totaal negen vrouwtjesberen een camera, gps-tracker en een activiteitenmeter om de nek en volgden ze 8 à 11 dagen. Uit de metingen en camerabeelden bleek dat de ijsberen er een 'feast-or-famine' leefstijl op na houden. De wetenschappers ontdekten ook dat de energiebehoefte van ijsberen 1,6 keer zo groot is als van vergelijkbare vleeseters en dat ze erg afhankelijk zijn van hun blubberrijke prooien. Dat is zorgelijk, omdat door het smeltende zee-ijs ijsberen meer moeite moeten doen om bij hun prooi te komen, schrijft De Volkskrant.
de Volkskrant - IJsbeer kwetsbaarder dan gedacht: door verandering klimaat op te streng dieet
Reageer
  • Deel
Druk af