Verhalen van 20 juli rondom Corona vind je in Alle nertsen moeten Nederland uit, vindt het OMT.

In de Ondertussen van maandag 20 juli vallen mij deze berichten op:

- iDeal beleefde een groeispurt tijdens de intelligente lockdown (RTL). Dat blijkt uit statistieken van het CBS. Begin juli betaalden we nog steeds 50% vaker met iDeal dan in de eerste week van maart, net voordat de lockdown inging. Tijdens de lockdown bestelden we meer online en daardoor steeg het aantal online betalingen. Na de versoepelingen van de afgelopen weken nemen de betalingen met iDeal minder sterk toe. Het is niet zo dat we in absolute zin meer geld uitgaven. In de laatste week van maart rekenden we 23% minder vaak af met onze pinpas vergeleken met een jaar eerder. In dezelfde week namen we ook 37% minder vaak contant geld op. Inmiddels zit het aantal pinbetalingen en geldopnames weer op het niveau van voor de lockdown.

- de Britse supermarktketen Waitrose verkoopt vanaf deze week grote, middelgrote én kleine eieren gemengd in één doosje (The Guardian). Dit initiatief moet de efficiëntie van de voedselketen vergroten en voedselverspilling tegengaan. De kleine eieren zijn namelijk het minst populair onder consumenten en dus willen supermarkten ze liever niet. Omdat kippen nou eenmaal ook kleine eieren leggen, blijven boeren er vaak mee zitten. Tot een half miljoen eieren per jaar ging via deze manier verloren.

- in West-Gelderland en de regio Arnhem-Nijmegen leverden tuinders niet alleen hun overgebleven groenten, maar ook onverkoopbare bloemen en planten aan de voedselbanken. Een en ander op kosten van de Provincie Gelderland (Nieuwe Oogst). Tuinders vertelden wat ze over hadden en de voedselbanken lieten weten hoeveel daarvan ze wilden afnemen. Gedeputeerde Peter Drenth: “Op deze manier kwamen de producten op de plek waar ze voor bedoeld waren, bij de mensen thuis.” Voedselbankklanten waren blij verrast, vertelt voedselbankcoördinator Henk Top: “Bloemen en planten krijgen ze anders nooit en aardbeien zijn een beetje een luxeproduct. Die koop je niet als je van 50 euro per week moet rondkomen. Het was een hartstikke mooie actie. Ik hoop dat het nog een keer gebeurt.”

De samenwerking tussen supermarktketen Plus en de maaltijdboxleverancier HelloFresh was “complex” (Distrifood). Het logistieke productieproces was (te) ingewikkeld. Het laat zich raden: Plus zich vanaf nu weer op zijn eigen verspakketten. De samenwerking met de bezorger is ten einde.

Wie in het westen van Nederland woont, kiest eerst zijn groente (52%). Woon je in het noorden en oosten, dan kies je doorgaans eerst welk vlees je wilt eten (Distrifood via Albert Heijn).

De jonge Chinese klimaatactiviste Ou Hongyi, die ook meedeed in Greta Thunbergs #FridaysforFuture-protest, moet van de autoriteiten stoppen met protesteren (The Guardian). Als zij toch doorgaat, moet ze van school.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken