De Nederlandse 'Iceman' Wim Hof, die zijn lichaam traint onder extreme koude-omstandigheden, beweert al jaren dat hij door die training zijn autonome zenuwstelsel kan beïnvloeden en zijn immuunsysteem kan afremmen. Wetenschappers van het Radbouwumc hebben zijn claims nader onderzocht. Ze stuurden 12 jonge (gezonde) mannen met Hof mee op een trainingssessie in Polen. De mannen deden dezelfde ademhalings- en meditatieoefeningen en trotseerden de kou (in Polen in de sneeuw, in Nederland met koude douches). Daarna kregen ze een (dode) endotoxine geïnjecteerd. Een controlegroep van 12 andere mannen kreeg die injectie zonder de speciale training. De onderzoekers constateerden dat de getrainde mannen in reactie op de bacterie veel minder ontstekingseiwitten aanmaakten. Het immuunsysteem viel dus inderdaad te beïnvloeden. Het onderzoek is verschenen in PNAS.

De wetenschappers, Matthijs Kox en Peter Picckersen denken dat het met name de ademhalingstechniek is die door het laten schommelen van de zuurgraad en het zuurstofgehalte in het bloed het autonome zenuwstelsel 'activeert'. Zo kregen de getrainde mannen 'heel veel adrenaline in hun bloed, meer dan mensen die voor het eerst bungeejumpen. Zo'n piek remt het immuunsysteem', schrijft De Volkskrant.

Of de kou, waar Iceman zo hoog over opgeeft, iets extra's toevoegt moet nog verder worden uitgezocht. Ook waarschuwen de onderzoekers dat deze resultaten niet zonder meer bruikbaar zijn voor mensen met bijvoorbeeld reuma of auto-immuunziekten, waarbij het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.
Dit artikel afdrukken