De International Cocoa Organization bracht een verklaring naar buiten waarin zij de onrust over een mogelijk tekort aan chocolade op korte termijn in niet mis te verstane bewoordingen de kop in drukte. Vorige week kwamen chocoladegiganten Mars en Barry Callebaut met uitlatingen in die richting, die voor een aantal mediaberichten zorgde. ICCO zegt in de verklaring dat de tekortenangst 'overstated in the extreme' (extreem overdreven) is.

Voorraden kunnen tekorten opvangen
Volgens ICCO is er 'over de jaren heen altijd een nauwe relatie geweest tussen vraag en aanbod en, waar onze projecties laten zien dat er de komende jaren waarschijnlijk aanbodtekorten zullen optreden, zullen de voorraden aan cacaobonen deze ontwikkeling kunnen opvangen voordat de toename in productie gaat versnellen', meldt FoodNavigator.

Prijsverhogingen
ICCO voorspelt voor dit jaar een overschot van zo'n 40.000 ton, de komende jaren kleine tekorten en in 2020 een tekort van 100.000 ton. Dat is ver verwijderd dan de 1 miljoen ton die in de media naar voren kwam. Jean-Marc Anga, directeur van ICCO, zei tijdens de World Cocoa Conference in juni: "soms komt het de industrie wel goed uit om een dreigend tekort uit te vergroten". De afgelopen maanden hebben een aantal chocolademakers, waaronder Hershey, Mondelez, Mars Chocolate North America en Nestlé, hun groothandelsprijzen verhoogd. ICCO zegt in de verklaring 'te geloven dat er geen reden is voor alarm met betrekking tot de beschikbaarheid van chocola voor de liefhebbers'. Cacao maakt slechts 14% van de productiekosten van een reep chocola uit.

Vandaag kwam ook NRCQ in een analyse tot dezelfde conclusie.

Fotocredits: Everjean
Dit artikel afdrukken