Een winkelpand huren werd vooral in de kleine steden het afgelopen jaar opnieuw goedkoper. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur JLL naar 189 winkelgebieden in Nederland.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was in 2018 €655 per jaar. In 2017 was dat nog €669. Volgens JLL is de daling toe te schrijven aan de toenemende online concurrentie en de gestegen personeelskosten waar winkeliers mee kampen. In Nederland, 'wereldkampioen webwinkelen', wordt de exploitatie van een winkel-met-dak-en-deur te duur. Daarom komt er winkelruimte vrij die langer leeg blijft.

In steden met minder dan 100.000 inwoners daalden de huurprijzen zo'n 4,5%, in de grote steden bleef de daling beperkt tot 1,8%. Uitzondering was Amsterdam, waar de huurtarieven voor winkelpanden op populaire locaties juist met een kwart stegen. Dat heeft de stad te danken aan koopgrage toeristen. Een Amsterdamse winkelier betaalt op het Damrak gemiddeld €2.500 per vierkante meter aan huur, meldt het ANP. In de Rotterdamse 'Koopgoot', na 5 Amsterdamse winkelstraten de duurste locatie van Nederland, brengt een vierkante meter winkelruimte €1.675 op.
ANP - Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)
Reageer
  • Deel
Druk af