Veel huishoudens in Amsterdam Zuidoost leven op de rand van armoede. De situatie is nu al schrijnend en zal verergeren. Die conclusie trekt de huisarts Nizaar Makdoembaks in een nieuw boek. Hij wil dat voedsel als medicijn in de ziektekostenverzekering wordt opgenomen.
Volgens Makdoembaks worden veel ziektes en psychische problemen veroorzaakt door armoede. Zelf voerde hij in de jaren negentig een opmerkelijke actie door patiënten recepten te geven waarop stond dat ze brood nodig hadden. Nu pleit hij ervoor om voedsel als een soort medicijn te zien. De zorgverzekering zou het voedsel gratis moeten verstrekken aan iedere Nederlander die het nodig heeft.
Makdoembaks gidst ons langs plekken in Amsterdam Zuidoost waar de armoede voelbaar is. Hij wijst naar een winkel die tweedehands kleren verkoopt. De eigenaar is een kleermaker die veel kleren verstelt. "Ik maak de gaten in kleding dicht. Mensen hebben geen geld om nieuwe kleren te kopen. Mensen komen hier ook om tweedehands kleren voor hun kinderen te kopen."
Verborgen armoede
De armoede is vaak verborgen. Arme mensen praten niet over deze problemen, schrijft Makdoembaks. "Mensen schamen zich. Maar voor de huisarts kunnen ze de armoede niet verbergen. Ik ga op huisbezoek. Ik zie hoe mensen leven", zegt Makdoembaks.
Er is een klein winkelcentrum in Zuidoost met veel winkels die tweedehands spullen verkopen. Een eigenaar van een café zegt: "Mensen kunnen amper een biertje en een patatje bestellen." Makdoembaks leidt ons naar een persoon die de armoede met zijn eigen ogen ziet. De man zegt: "Als de markt bijna voorbij is, gaan mensen met kinderen op zoek naar de restjes."
Merkwaardige titel
Het nieuwe boek van Makdoembaks heeft een merkwaardige titel: 'Melkert misleidde Beatrix', met als ondertitel 'Muskens' broden-op-doktersrecepten worden voedselbanken'.
Makdoembaks refeert hier aan de uitspraak van bisschop Muskens, waarin hij zei dat hongerige mensen een brood mogen stelen. Zijn uitspraak veroorzaakte in Nederland behoorlijk wat commotie, met name vanuit de politiek.
Makdoembaks: "In 1998 schreef ik brood voor als medicijn voor zieke mensen. Een vriendin van koningin Beatrix vroeg haar hoe armoede in Nederland mogelijk was. De koningin stuurde de brief door naar de toenmalige minister van Sociale Zaken, Ad Melkert. Melkert ontkende dat er armoede was. Had hij de koningin toen de juiste informatie gegeven, had ze er misschien wat aan gedaan."
Ondanks de inhoud en de titel, ziet de politiek niets in het plan om voedsel als medicijn op te nemen in de zorgverzekering. Vooral de politiek in Amsterdam Zuidoost meent dat er genoeg aan armoedebestrijding wordt gedaan.
bron:Radio Nederland Wereldomroep
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
voedselbanken zijn niet nodig; is een hype van links; onderzoek van o.a. SZ wijst uit, dat het gaat om kwetsbare mensen (medisch/psychisch) die onvoldoende gebruik maken van bestaande wetgeving en regelingen. notoire schuldenmakers a la Wehkamp en Becam. Niet minder erg, maar eerder goed advies en goede begeleiding benodigen.
http://gemeenteloket.szw.nl/index.cfm?fuseaction=dsp_document&link_id=88702
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2006/03/03/R215.htm
De Voedselbanken vind ik best verdedigbaar. Maar dat voedsel op recept moet omdat mensen na hun patat en pils in het café geen geld meer over hebben, is een absurde mening. Om dat armoede te noemen, is ongezond. Sleur die mensen de kroeg uit en geef ze een kookboek.
Nogmaals, ik geloof niet dit bericht serieus is.
@Wouter ik heb wel de indruk. Deze man was de arts die als recept: brood, mee gaf aan zijn patienten. Hierdoor is de voedselbank geinitieerd heb ik begrepen.
Mensen kunnen amper een biertje en een patatje bestellen.
Is dit bericht serieus bedoeld? Armoede hebben ze in Afrika. Het is zover gekomen dat tweedehands spullen kopen en je kleding herstellen al een teken van armoede is?
Eten op doktersvoorschrift is natuurlijk symptoombestrijding en geen structurele oplossing voor armoede. Zijn alle instanties die zich bezig moeten houden met het oplossen van de problematiek dat ook aan het doen of zijn ze aan het vergaderen over het maken van plannen om een commissie te benoemen om in kaart te brengen wat eigenlijk probleemwijken zijn en hoe je armoede zou moeten definiëren?
In de tussentijd pleit ik voor een ad hoc aanpak van honger: schoolontbijt en lunch. Voor je het weet zitten we weer met gaarkeukens met Rumfordsoep te klooien.