De wetsregel 'ten minste houdbaar tot' 18 maanden na bottelen, dateert uit 2013. Deze wet is ingevoerd om de kwaliteit van olijfolie te beschermen en de transparantie van de handelsketen te verbeteren.

De vervaldatum zou echter in strijd zijn met Europese etiketteringswetgeving. Het is de eigen verantwoordelijkheid van producenten om de minimale houdbaarheid van hun product te vermelden. De wetswijziging moet nog verdere wetgevingsprocedures doorlopen en aangenomen worden door de twee kamers van het Parlement.

Boerenorganisatie Coldiretti is niet blij met het besluit van de Senaat. De nieuwe wet zou commerciële belangen boven de wet zetten. Coldiretti is bang dat producenten zich zo gemakkelijk van oude oliën kunnen ontdoen en het kwaliteitsimago van hun product kunnen ondergraven. De leden van de vereniging hebben in ieder geval toegezegd gewoon door te gaan met de 18-maandse houdbaarheidsdatum.

Fotocredits: 'Lucini Olive Oils and Vinegars', Dan
Dit artikel afdrukken