Van der Valk kan dus acties verwachten.

De hotelketens Bilderberg, Carlton en Mövenpick halen in hun Nederlandse vestigingen foie gras van de menukaart. Dit hebben zij aan de organisatie Wakker Dier laten weten. Ze vinden de productie van de ganzen- en eendenlever te dieronvriendelijk. Het is een succesvolle start van de nieuwe campagne van Wakker Dier die erop is gericht om hotel- en restaurantketens foie gras-vrij te krijgen. De campagne startte met een informerende brief aan de hotelketens over de dwangvoedering van eenden en ganzen. Binnenkort wordt de campagne vervolgd met publieksvoorlichtingsacties. Diverse hotelketens, waaronder Van der Valk, hebben nog foie gras op de menukaart staan.

In Nederland is de productie van foie gras verboden. Ook vele winkel- en horecabedrijven leveren bewust geen foie gras. Voor de productie van foie gras worden eenden en ganzen met trechters en buizen pneumatisch gedwangvoederd. Dit gebeurt meermalen per dag en zo’n 2 tot 3 weken lang.Zo worden de levers in korte tijd 5 tot 10 keer groter dan normaal. De extreem vette lever die ontstaat wordt in luxe restaurants als delicatesse geserveerd.

Eerder concludeerden wetenschappers van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode, als de ganzen en eenden nog een kokhalsreflex hebben. De dieren worden zo vet dat sommige aan het eind amper nog kunnen lopen. Door de afgedwongen vervetting gaat de lever disfunctioneren. Er ontstaan vaak spijsverteringsziektes, abnormale vetuitscheiding en ontstekingen aan de poten. Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken en kneuzingen heeft. 40 tot 70% van de dieren heeft ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering. Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10 tot 20.


bron: Wakker Dier met dank aan foodholland
Dit artikel afdrukken