Sommige Amerikaanse merken country ketchup in glazen potjes zijn ongehoord lekker. Ik probeer die altijd na te maken. Als er veel lekkere tomaten voorhanden zijn in de nazomer, dan probeer ik mijn geluk om de smaak van Amerikaanse country ketchups in mijn pan te verkrijgen . Het is een echte zoektocht. Nooit echt helemaal dezelfde smaak maar deze versie beviel mij wel. Probeer hem uit en als de smaak bevalt maak je er meer van om de winter door te komen.

Ingrediënten, voor circa 300 gram:

- 500 gram smaakrijke tomaten
- 2 gedroogde piepkleine cayennepepertjes
- 2 tenen knoflook, gepeld en kiem verwijderd
- 1groene Spaanse peper
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel zeer fijn gesneden verse gemberwortel
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- mespunt zout
- 0,6 dl rodewijn-azijn
- 80 gram fijne tafelsuiker

Bereiding
Om lekkere ketchup te maken zijn lekkere tomaten nodig, fris-zoet en vol van smaak. Gebruik bijvoorbeeld de grote Virgilio F1 (een nieuw ras) met licht geschulpt oppervlak of de reeds goed ingeburgerde Roma tomaten, zowel de grote als de kleintjes.

Snijd grote tomaten in stukjes en indien kleine Roma’s worden gebruikt moeten die slechts worden gehalveerd. Verkruimel de gedroogde cayennepepertjes. Halveer de Spaanse peper over de lengte, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees fijn.
Doe de tomaten in een middelgrote hapjespan. Druk de knoflook door een knoflookpers boven de pan met de tomaten. Voeg de overige ingrediënten toe en breng alles al roerend aan de kook. Temper het vuur, leg het deksel op de pan maar laat een klein kiertje vrij.
Kook de massa, onder nu en dan omroeren, 45-60 minuten, of zolang als nodig is om een tamelijk dikke massa te verkrijgen waaruit het meeste vocht is verdwenen. Draai de vlam uit, laat de massa met het deksel op de pan enkele uren (of langer als dat goed uitkomt) rusten zodat de smaken zich goed met elkaar kunnen vermengen.

Pureer de massa met een staafmixer tot een tamelijk rulle ketchup wordt verkregen. Langer pureren levert natuurlijk een gladdere ketchup op en die kan ook nog eens door een zeef worden gedrukt voor zijdezachte ketchup. Maar ik houd meer van een rulle versie, dat ziet er rustieker uit en smaakt toch anders dan die gladde versie.

Doe de ketchup over in schone (uitgekookte) jampotten. Bewaar een geopende pot met ketchup altijd in de ijskast.

Deze hot country ketchup kan ook iets frisser worden gemaakt door nog een fijngesneden grote rode paprika mee te koken, 1 1/2 eetlepel meer azijn toe te voegen alsook een extra groene of rode Spaanse peper. Dan past de ketchup heel goed bij gebakken visjes of grote garnalen omdat hij minder zoet is.

Fotocredits: Florine Boucher
Dit artikel afdrukken